Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Målarna strejkar – och kommer med nytt varsel

Nära 400 målare över hela landet har gått ut i strejk i protest mot att arbetsgivarna vill ta bort kompetenskravet. Nu varslar facket dessutom om ytterligare strejk inom ett par veckor.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2023
Facket vägrar skriva på ett avtal som sänker kompetenskraven.
Facket vägrar skriva på ett avtal som sänker kompetenskraven.Foto: Caisa Rasmussen/TT

"Svenska Målareförbundet vill med det andra varslet sända en tydlig signal till Måleriföretagen att släppa sargen och ta sig tillbaka till förhandlingsbordet", skriver fackförbundet till TT, och meddelar att ytterligare 488 målare kommer att gå ut i strejk den 24 maj.

Vad är en målare? Frågan utgör kärnan i en konflikt som nu lett till en landsomfattande målarstrejk med start klockan tolv på fredagen.

Kommer försämra yrkets status

Annons

På ena sidan står arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen. De vill att enskilda företag själva ska avgöra vilka som är målare, utan krav på kvalifikationer.

På andra sidan står facket Svenska Målareförbundet, som befarar att ett slopat krav på yrkeskompetens kommer att försämra yrkets status och i förlängningen leda till lägre löner.

“Budskapet är tydligt, vi vill ha ett avtal som säkrar yrkeskompetensen, skyddar våra medlemmars löner och stärker vårt gemensamma utbildningsavtal”, skriver facket i ett uttalande.

Facket vill att kompetensen ska styrkas med betyg från lärlingsutbildning eller arbetsprover om man ska bli anställd som målare enligt kollektivavtalet.

Missar provanställning

En annan punkt som parterna inte kan enas om är tiden för provanställning. Arbetsgivarna vill att den förlängs från dagens tre månader. Anledningen kallas "häpnadsväckande" av facket: Då många målare anställs på sommaren så missar semestrande chefer chansen att bedöma målarens kompetens.

Parterna hade fram till klockan tolv på sig att komma överens, vilket alltså inte skett.

– Vi har inte hört någonting, säger Johan Redén, presskontakt på Svenska Målareförbundet.

Under fredagen har 390 målare gått ut i strejk, strax under tre procent av medlemmarna. Om ytterligare 488 strejkar den 24 maj rör det sig om totalt sju procent av medlemmarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons