Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Maksym tar skydd i Odessa: "Fylld av hat"

Flyglarm ljuder i flera stora städer i Ukraina. I ett parkeringshus i Odessa sitter Maksym, som snabbt fick känslan av att läget nu är farligare än på länge.
"Det är första gången läget är så ansträngt sedan den 24 februari", skriver han i ett meddelande till TT.
Ukraina • Publicerad 10 oktober 2022
Parkeringsgarage i Odessa där människor tar skydd undan ryska anfall.
Parkeringsgarage i Odessa där människor tar skydd undan ryska anfall.Foto: Maksym/TT

Viktiga dokument, mobiltelefoner och datorer. Maksym och hans flickvän i ukrainska hamnstaden Odessa rafsade snabbt ihop det nödvändigaste och skyndade sig ned till parkeringshuset i källaren till byggnaden där han bor. Där tar han nu skydd tillsammans med cirka 50 andra personer.

Under måndagsmorgonen rapporterades nya attacker mot flera större ukrainska städer. Maksym nåddes av informationen genom vänner, kolleger och nyhetskanaler. Dessutom ljuder flyglarmet intensivt.

Annons

"De flesta berättade om sina egna erfarenheter, eftersom det är så många raketattacker så upplevde många av mina vänner det direkt. Så jag och min flickvän insåg att faran var större än vanligtvis", skriver han till TT.

Hans vänner i andra städer runtom i landet vittnar om en liknande situation, berättar han.

Flera attacker har riktats huvudstaden Kiev. Men explosioner har också hörts i städer så som annars relativt fredade Lviv i väst samt närliggande Ternopil och Zjytomyr, enligt The Kyiv Independent.

Även Dnipro i öst, Vinnytsia i centrala Ukraina och Ivano-Frankivsk i de västra delarna har drabbats, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Uppgifterna har ännu inte bekräftats.

Enligt Maksym har läget inte varit så här ansträngt sedan kriget bröt ut den 24 februari. Då var han mer rädd, berättar han.

"Nu är jag arg och fylld av hat".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons