Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Madrid stängs ned igen

Spaniens regering har utlyst undantagstillstånd i huvudstadsregionen Madrid för att delvis kunna återinföra en nedstängning. Åtgärden går emot det regionala styret som anser att ekonomin tar för stor skada.
Spanien • Publicerad 9 oktober 2020
Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa tar till storsläggan mot Madrid. Arkivbild.
Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa tar till storsläggan mot Madrid. Arkivbild.Foto: Alberto Di Lolli/AP/TT

En domstol rev på torsdagen upp en regeringsorder om 15 dagars partiell nedstängning i Madrid och omkringliggande städer. Upplägget bryter mot grundläggande rättigheter, enligt domstolen.

Utslaget gladde regionpresidenten Isabel Díaz Ayuso från konservativa partiet PP som har kallat en nedstängning olaglig, överdriven och katastrofal för ekonomin.

Annons

Men på fredagen drämde den socialistiska regeringen till med beslutet om undantagstillstånd och därmed är Isabel Díaz Ayuso överkörd, åtminstone tills vidare.

– Tålamodet är begränsat, sade hälsovårdsminister Salvador Illa på en presskonferens där han skällde ut Madrids regionledning för passivitet.

– Det är viktigt att infektionsnivån i Madrid inte breder ut sig över resten av landet.

Undantagstillståndet påverkar nära fyra miljoner invånare i huvudstaden och åtta närliggande städer.

Trots reserestriktioner fortsatta folk att bila ut från de aktuella orterna; på måndag infaller Spaniens nationaldag och många åtnjuter en förlängd helgledighet.

Madridregionen har legat på drygt 720 coronafall per 100 000 invånare de senaste veckorna, enligt Världshälsoorganisationen (WHO), och är därmed Europas värsta viruskluster efter Andorra.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons