Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Machu Picchu öppet igen

Peru • Publicerad 15 februari 2023
Peruanska ruinstaden Machu Picchu, uppförd i inkariket på 1400-talet, öppnar igen. Arkivbild.
Peruanska ruinstaden Machu Picchu, uppförd i inkariket på 1400-talet, öppnar igen. Arkivbild.Foto: Martin Mejia/AP-TT

Efter en överenskommelse med demonstranter har Perus största turistattraktion Machu Picchu kunnat öppna igen, enligt kulturdepartementet.

Ruinerna efter stenstaden, som ligger inbäddad i bergen i sydost, har varit stängd i nästan en månad på grund av protester mot regeringen.

Annons

Beslutet att återöppna turistpärlan kom sedan myndigheterna, sociala grupper och den lokala turismindustrin enats om att garantera säkerheten på platsen och under de krävande transporterna dit med järnväg och buss.

Normalt besöker omkring 4 000 turister dagligen Machu Picchu och inkaruiner i närheten. Turistindustrin beräknas ha förlorat motsvarande drygt 650 miljoner kronor på grund av oroligheterna.

Demonstranternas krav är president Dina Boluartes avgång och nyval. Ett 60-tal människor har dött under protesterna, de flesta av dem demonstranter som drabbat samman med polis.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons