Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Trycket ökar för att ändra amorteringskrav

Moderaterna vill pausa amorteringskravet på bolån medan regeringen bett om en snabb översyn.
Skälen är att skuldtyngda hushåll kan behöva lättnader inför det som kan bli en ekonomisk vargavinter.
Politik • Publicerad 6 september 2022
Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, ser mörkt på ekonomin.
Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, ser mörkt på ekonomin.Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna hävdar att alla prognoser hittills om vad som väntar har varit för optimistiska.

Det riskerar att bli mycket värre, bedömer partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff tillsammans med sin partiledare Ulf Kristersson.

Pausa igen

Annons

– Vi föreslår att vi ska pausa amorteringskravet. Väldigt många barnfamiljer och unga som har köpt en lägenhet känner av brutala bolånekostnader, säger Svantesson.

– I pandemin pausade vi, men det ser värre ut nu än under pandemin. Det är definitivt läge att pausa nu, säger hon.

Flera andra partier har redan föreslagit ändringar av eller avskaffande av amorteringskravet. Och regeringen gav i förra veckan Finansinspektionen i uppdrag att se över både amorteringskravet och bolånetaket. Uppdraget ska redovisas senast den 14 oktober.

Före det vill finansmarknadsminister Max Elger (S) inte sätta ner foten om kravets framtid.

– Det seriösa är att först ta reda på konsekvenserna och sedermera förhålla sig till det. Moderaternas reaktion är lite yrvaken och inte genomtänkt. Det är Finansinspektionen som äger frågan, säger Elger.

Amorteringskravet innebär att hushåll med bostadslån måste amortera om lånet är på mer än halva bostadens värde. Om lånet dessutom är 4,5 gånger större än hushållets inkomst ska mer amorteras varje månad.

Banker provocerar

Moderaterna vill pausa kravet i ett halvår, till att börja med. Det är av nöden när inflation, högre räntor, höga elpriser och stigande levnadsomkostnader gör vardagen dyrare. Hushållen pressas mer nu än under pandemin, enligt M.

Moderaterna vill också se ökad konkurrens mellan bankerna.

– Jag blir provocerad av att många banker höjer utlåningsräntorna men inte inlåningsräntorna. Bankerna går bra, med stora vinster, säger Svantesson.

Partiet vill att den så kallade ränteskillnadsersättningen, en ersättning som tas ut när lån läggs om i vissa fall, sänks. Regeringen har aviserat, också det förra veckan, en utredning som ska se över ränteskillnadsersättningen. Den dock vara klar först om ett år.

Fakta: Amorteringkrav och regler

Regler som infördes den 1 juni 2016:

Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

Amorteringskravet utgår från marknadsvärdet på bostaden. Huvudprincipen är att omvärdering av bostaden som kan ligga till grund för att räkna om belåningsgraden endast får ske vart femte år, något som alltså kan bli aktuellt för många nu, speciellt med tanke på att bostadspriserna stigit kraftigt.

Regler om förstärkt amorteringskrav som infördes i mars 2018 innebär att:

Nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra enligt det första amorteringskravet. Detta gäller utöver de amorteringsregler som gällde före det skärpta kravet.

I samband med pandemin pausade Finansinspektionen amorteringskraven men reglerna återinfördes igen i september förra året.

Källa: Finansinspektionen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons