Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

M satsar 400 miljarder på ny kärnkraft

Moderaterna vill anslå 400 miljarder kronor i kreditgarantier för byggandet av ny kärnkraft. Det beräknas räcka till tio nya reaktorer.
Centern anser att M nu slår sönder nuvarande elmarknadsmodell.
Politik • Publicerad 1 juni 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. ArkivbildFoto: Christine Olsson/TT

– Inget land kan abdikera från ett lands energiförsörjning. Det är vad vi har gjort i praktiken i Sverige, säger Moderatledaren Ulf Kristersson när han presenterar det nya förslaget på en pressträff.

Tanken är att reaktorerna ska finansieras med 20 procent eget kapital och 80 procent lån, som staten garanterar.

Annons

Moderaterna vill att de gröna kreditgarantier som infördes 2021 utvidgas till att omfatta även kärnkraft.

Det är dock ett slag i luften, anser finansmarknadsminister Max Elger (S).

– De kreditgarantier som finns i dag är teknikneutrala. Den som vill investera i kärnkraft är varmt välkommen att komma in med en ansökan. I dag har vi inga ansökningar, säger han till TT.

Politiska signaler

Moderaterna vill också att nuvarande regler ändras så att det blir tillåtet att bygga nya reaktorer på fler platser än vad som är tillåtet i dag och att fler än tio reaktorer får vara i drift samtidigt.

Fler aktörer än i dag ska också få investera i ny kärnkraft.

Moderaternas förslag innebär att man frångår den princip som slogs fast i 2016 års energiöverenskommelse om att kärnkraften ska bära sina egna kostnader och att kärnkraften inte ska subventioneras.

M och KD lämnade energiöverenskommelsen tre år senare, men nu medger Elisabeth Svantesson, M:s ekonomiskpolitiska talesperson, att man också överger den principen.

– Absolut, för det är helt nödvändigt att garantera långsiktiga spelregler, säger hon.

Enligt Ulf Kristersson är de politiska signalerna till marknaden viktiga.

– Nu har politiken motarbetat kärnkraften sedan 1980-talet, nu måste vi bevisa för de som vill investera i svensk kärnkraft att politiken bytt uppfattning, att vi tror på kärnkraften, på fossilfritt, på klimatomställningen. Det kräver både att man ändrar de politiska reglerna, tar bort de många hinder som finns i dag, men också att staten använder gröna krediter för att markera att vi tror också på kärnkraften, säger han till TT.

Staten garanterar skadestånd

Annons

Moderaternas förslag innebär också att staten ska införa en driftgaranti och rätt till skadestånd från staten vid en framtvingad nedläggning.

Därtill ska staten ta ansvar för kostnadsökningar som kan uppstå under konstruktionen om de beror på förändrade säkerhetskrav.

Centerpartiet reagerar på Moderaternas förslag.

– Det är uppenbart att Moderaterna nu tappat tron på marknaden och vill subventionera kärnkraften med 400 miljarder kronor, säger Centerns klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin (C) till TT.

– Det mest problematiska är att man går in och subventionerar ett enskilt kraftslag och slår sönder den elmarknadsmodell vi har i dag. Det är ett effektivt sätt att höja elfakturorna. Kreditgarantierna ska dessutom betalas av någon, antingen skattebetalarna eller elkonsumenterna, säger Nordin.

Svenskt Näringsliv välkomnar Moderaternas besked:

"Dagens besked med en tydlig politisk riktning för kärnkraften i det framtida elsystemet är positivt", säger vd Jan-Olof Jacke i en skriftlig kommentar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons