Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

M och SD bakom nio av tio mediekritiska inlägg

Moderater och sverigedemokrater ligger bakom nio av tio kritiska Twitterinlägg mot nyhetsmedier.
Det visar forskning, som kartlagt hur svenska riksdagsledamöter använder X, tidigare Twitter, rapporterar tidningen Journalisten.
Medier • Publicerad 26 september 2023
Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna, låg ensam bakom nästan hälften av de mediekritiska inläggen i granskningen. Arkivbild.
Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna, låg ensam bakom nästan hälften av de mediekritiska inläggen i granskningen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

I en ny vetenskaplig artikel från Nordicom har forskarna Agnes Liminga och Jesper Strömbäck undersökt alla kritiska inlägg, som syftar till att minska mediernas legitimitet, från samtliga svenska riksdagsledamöter som hade ett konto på Twitter under perioden 31 oktober 2020 till 31 oktober 2021.

Av de totalt 2 244 inlägg det rörde sig om visade det sig att M- och SD-ledamöterna tillsammans stod för 89 procent.

Annons

Flitigast av dem alla var Lars Beckman (M). Den moderate riksdagsledamoten låg ensam bakom 47 procent av de undersökta inläggen.

Bakom honom kom Robert Stenqvist (SD) och Björn Söder (SD).

Av alla medieslag är public service det som oftast får kritik riktat mot sig. Generellt handlar den vanligaste kritiken om påstådd partiskhet och på andra plats låg kvalitet på innehållet.

Forskarna konstaterar samtidigt att de flesta riksdagsledamöter i betydligt större utsträckning uttrycker kritik mot medierna än stöd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons