Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

M, L och KD ska styra Region Skåne

Region Skåne ska styras av en treklöver i minoritet: Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Partierna har kommit överens om budgetsamarbete tillsammans med Sverigedemokraterna.
Politik • Publicerad 14 oktober 2022
Carl Johan Sonesson (M) presenterar det nya styret tillsammans med Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) i Region Skåne vid en presskonferens i Regionhuset Dockan i Malmö på fredagen. SD budgetsamarbetar med treklövern M, L och KD i det nya styret.
Carl Johan Sonesson (M) presenterar det nya styret tillsammans med Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) i Region Skåne vid en presskonferens i Regionhuset Dockan i Malmö på fredagen. SD budgetsamarbetar med treklövern M, L och KD i det nya styret.Foto: Johan Nilsson/TT

Tillsammans har de tre partierna 50 av 149 mandat i Skånes regionfullmäktige, SD har 30.

Moderaten Carl Johan Sonesson fortsätter som regionstyrelseordförande i Skåne.

Annons

– När det är instabila tider i vår omvärld är det viktigt att forma ett stabilt styre, säger han vid en pressträff.

Niclas Nilsson (SD) konstaterar att partiet fortsätter att vara i opposition, men anser att budgetsamarbetet med minoritetsstyret blir ett stort kliv framåt för partiet.

– Vi hade naturligtvis helst sett att vi hade ingått i ett styre alla tillsammans, men det var inte en framkomlig väg, säger han.

Liberalernas Gilbert Tribo pekar på att det funnits ett antal röda linjer i det kommande budgetsamarbetet med Sverigedemokraterna och ger några exempel:

– Regionala återvandringscentra är inte aktuellt, att gå in och peta i kulturpolitiken är inte heller aktuellt.

De fyra partierna är överens om att prioritera en stark regionekonomi utan att höja skatten och att vårdköerna ska kortas. Hur det är ska gå till i ekonomiskt kärva tider blir en fråga att komma överens om i de budgetförhandlingar som nu väntar.

Det kan bli aktuellt med upphandlingar och eventuellt nya vårdval, enligt Sonesson, och samtidigt måste regionen som arbetsgivare "jobba med den egna personalen". Detaljerna kommer att presenteras i budgeten.

– De här förhandlingarna kommer att bli väldigt tuffa och hårda, säger Carl Johan Sonesson.

Fakta: Mandatfördelning Region Skåne

Totalt finns 149 mandat i Skånes regionfullmäktige. Så här är de fördelade:

Moderaterna: 33

Liberalerna: 8

Kristdemokraterna: 9

Sverigedemokraterna: 30

Centern: 7

Socialdemokraterna: 44

Vänsterpartiet: 12

Miljöpartiet: 6

Källa: Valmyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons