Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lula kandiderar – vill "återuppbygga" Brasilien

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva, mer känd som bara Lula, meddelade på lördagen formellt sin kandidatur i höstens presidentval.
Vänsterkandidatens kampanj inleddes med ett väljarrally i São Paulo.
Brasilien • Publicerad 7 maj 2022
"Lula" meddelar sin kandidatur till höstens presidentval i Brasilien.
"Lula" meddelar sin kandidatur till höstens presidentval i Brasilien.Foto: Andre Penner/AP/TT

– Vi är redo att inte bara vinna valet, utan också att återuppbygga och omvandla Brasilien, vilket kommer att bli ännu svårare, säger Lula till åhörarna.

Det var ingen hemlighet att den 76-årige tidigare stålverksarbetaren skulle ställa upp i valet. Lula har länge haft ledningen i opinionsmätningarna, men den sittande presidenten Jair Bolsonaro har den senaste tiden knappat in.

Annons

– Vi måste förändra Brasilien igen, sade Lula.

– Vi måste spola ned fascismen i historiens avlopp igen, en plats den aldrig borde ha fått lämna.

Lula var president i landet under framgångsåren 2003–2010, men var sedan inblandad en omfattande politisk skandal som slutade med att han dömdes till fängelse för korruptionsanklagelser.

Efter ungefär 18 månader i fängelse släpptes han fri 2019 och 2021 ogiltigförklarades samtliga domar av Brasiliens högsta domstol. Han själv kallar anklagelserna för en konspiration.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons