Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lukasjenko tillbaka efter sjukdomsspekulationer

Efter nästan en veckas frånvaro har Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko visat sig i offentligheten igen – efter spekulationer om hans hälsa.
Belarus • Publicerad 15 maj 2023
Bilden är publicerad av det belarusiska presidentkansliet på måndagen när Aleksandr Lukasjenko besöker flygvapnets centralkommando.
Bilden är publicerad av det belarusiska presidentkansliet på måndagen när Aleksandr Lukasjenko besöker flygvapnets centralkommando.Foto: Belarus presidentkansli/AP/TT

Lukasjenko besökte på måndagen landets centralkommando för flygvapnet. Han meddelade att styrkor hade satts i hög beredskap under tre dagar. Detta med hänvisning till de ryska uppgifterna om att två ryska militärhelikoptrar och två stridsflygplan kraschat i södra Ryssland i helgen.

Det förekom dock olika uppgifter om orsaken.

Annons

– Tre dagar har gått sedan händelserna nära oss, jag menar i regionen Brjansk där fyra luftfarkoster sköts ner, sade Lukasjenko och fortsatte:

– Vi var tvungna att reagera.

Under besökte bar han militäruniform, såg bister ut och hade ett bandage på handen.

Lukasjenko har fram tills måndagen inte synts till sedan han deltog i den ryska segerparaden i Moskva den 9 maj och spekulationerna i 68-åringens hälsa har gått varma.

Men får man tro den ryske parlamentsledamoten Konstantin Zatuli handlade det bara om att Lukasjenko dragit på sig en vanlig sjukdom.

– Det är inget utöver det vanliga, ingen covid. Han har helt enkelt bara blivit sjuk, sade Zatuli tidigare på måndagen, rapporterade Der Spiegel med hänvisning till ryska medier.

– Han behöver nog bara vila, det är allt, sade han.

Spekulationerna tog fart efter att han ställt in flera åtaganden den senaste veckan, däribland söndagens tv-sända ceremoni i Minsk där landet hyllade tre statssymboler, inklusive sin flagga, men också en en lunch med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Lukasjenko brukar kallas Europas siste diktator och är en av Putins närmaste allierade.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons