Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lööf: Domen blir ett avslut för mig

Domen mot Theodor Engström blir ett sätt för Centerledaren Annie Lööf att sätta punkt för en uppslitande rättsprocess.
Politik • Publicerad 7 december 2022
Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf.
Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf.Foto: Tim Aro/TT

På tisdagen föll domen mot Theodor Engström i Gotlands tingsrätt. 33-åringen döms för mord på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren och för förberedelse till terrorbrott för sina planer på att mörda Annie Lööf.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Annons

"Det är för mig personligen en lättnad", skrev den avgående Centerledaren på Facebook kort efter att domen offentliggjordes.

Surrealistisk känsla

Annie Lööf säger till TT att hon nu hoppas kunna lämna fallet bakom sig.

– Jag tycker att det är en lättnad personligen att det nu får ett avslut genom tingsrättens dom. Jag tycker det är bra att tingsrätten ser med allvar på hotet mot demokratin och politiker.

Hon konstaterar att det har varit en väldigt känslosam höst och att det är skönt att Engström nu sitter inne och att han har fått sitt straff. Engström hade långtgående planer på att mörda Lööf och kartlade hennes rörelser.

– Det känns skönt att han blir dömd för förberedelse till terrorbrott genom förberedelse till mord, men samtidigt så känns det också surrealistiskt att för mig som privatperson vara brottsoffer i förberedelse till ett terrordåd, säger hon.

– Så det här kommer ta tid att både bearbeta och smälta.

"Har satt punkt"

Tingsrätten delar inte åklagarens bedömning om att mordet på Wieselgren är att betrakta som terrorbrott. Däremot anses alltså mordplanerna på Annie Lööf utgöra förberedelse till terroristbrott. Centerledaren vill inte kommentera hur hon ser på tingsrättens bedömning om brottet mot Wieselgren.

– Jag har också full respekt om någon av parterna väljer att överklaga här och det blir en fortsatt process i hovrätten, det ligger utanför min kontroll. Men för min personliga del så har jag satt punkt, säger Annie Lööf.

– Och jag hoppas också att Ing-Marie Wieselgrens anhöriga i och med detta kan känna att den rättsliga processen nu är över.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons