Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Löfven och EU-nämnden på tvärs om kärnkraft

Statsminister Stefan Löfven (S) håller fast vid att han inte tänker lyfta kärnkraft som ett hållbart alternativ i klimatomställningen på EU-toppmötet.
Politik • Publicerad 21 oktober 2021
Frågan om Kärnkraftens vara eller inte vara är politiskt känslig. Arkivbild från Oskarshamns kärnkraftverk.
Frågan om Kärnkraftens vara eller inte vara är politiskt känslig. Arkivbild från Oskarshamns kärnkraftverk.Foto: Adam Ihse/TT
Statsminister Stefan Löfven har pressträff inför EU-toppmötet i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven har pressträff inför EU-toppmötet i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Med sig till Bryssel från samrådet med riksdagens EU-nämnd, inför toppmötet, hade statsministern med sig ett krav från en majoritet i nämnden. Det gick ut på att han ska ta upp att kärnkraft bör klassas som hållbar i EU:s regelverk för investeringar för omställning av samhället, den så kallade taxonomin.

Taxonomin slås fast av EU-kommissionen och är ett sätt att peka ut för investerare vilka, till exempel, energislag och andra projekt som de bör investera i. Tanken är att styra kapital till hållbara investeringar, som då får förmånliga lånevillkor jämfört med exempelvis klimatskadliga projekt.

Annons

Majoriteten bakom kravet utgjordes denna gång av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. De har majoritet i nämnden, men inte i riksdagen som helhet.

Förtydligar

Stefan Löfven var efter nämndmötet tydlig med att han inte tänker lyfta frågan om kärnkraftens plats i taxonomin eftersom den inte står på dagordningen. Han konstaterade också vilka majoritetsförhållanden som råder.

M-ledaren Ulf Kristersson reagerade kraftigt och sade att det inte är "regeringens privatsak att bestämma detta."

Löfvens kommentar till det är:

– Vår hållning är den att kärnkraften är viktig, det är en viktigt del av Sveriges energimix och kommer vara så under lång tid. Den kommer att spela stor roll under hela energiomställningen, och det kommer jag att ta upp, säger Löfven på en pressträff i Bryssel inför toppmötets inledning.

Speciell situation

– Däremot att säga att den är hållbar, det har inte stöd i Sveriges riksdag. Där har vi en lite speciellt situation att i EU-nämnden finns det majoritet för att säga att den är hållbar, men EU-nämndens majoritet motsvaras inte när man samlar hela riksdagen, säger Stefan Löfven.

Han syftar på att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet har fler mandat i riksdagen som helhet. V och C står inte bakom uppmaningen till Löfven om kärnkraft.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons