Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Løkke Rasmussen ny dansk utrikesminister

Nu står det klart vilka som tar plats i den blocköverskridande danska regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spetsen.
Lars Løkke Rasmussen (M) får posten som utrikesminister medan Jakob Ellemann-Jensen (V) blir ny försvarsminister och vice statsminister.
Danmark • Publicerad 15 december 2022
Partiledaren för Moderaterne Lars Løkke Rasmussen kampanjade på Nøreport station i centrala Köpenhamn på valdagen den 1 november. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På onsdagen presenterade den nya danska blocköverskridande regeringen med Socialdemokratiet, liberala Venstre och det nya partiet Moderaterne sin politik, en överenskommelse som fått namnet "Ansvar för Danmark".

När det på torsdagen avslöjades vilka som får poster i den nya regeringen stod det klart att Lars Løkke Rasmussen (M) blir Danmarks nye utrikesminister.

Annons

Den tidigare Venstreledaren bildade Moderaterne så sent som 2021 och har varit statsminister i två omgångar. Han ersätter Jeppe Kofod (S), som inte blev invald i Folketinget vid valet den 1 november.

– Vi har lagt en patiens som ska göra den här regeringen så stark som möjligt, säger Lars Løkke Rasmussen, till DR.

"Starkaste laget"

Det står också klart att liberala Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen blir försvarsminister och vice statsminister. Han säger till DR att han gläder sig åt sin nya post och åt de ministrar som partiet har fått med i regeringen.

– Det har varit viktigt att ställa upp det starkaste laget. Och det är svårt när man har många bra spelare. Jag är säker på att de jag har valt ut är ett starkt lag, säger Ellemann-Jensen.

Sedan tidigare var det känt att Mette Frederiksen (S) sitter kvar som statsminister i den nya SVM-regeringen som består av 23 ministrar. Åtta av dem är kvinnor.

Socialdemokratiet kniper finansministerposten som tilldelas Nicolai Wammen, medan Venstres Troels Lund Poulsen blir ny ekonomiminister. Sammanlagt får Socialdemokratiet elva ministerposter, Venstre sju och Moderaterne fem.

Långa förhandlingar

Med sina 50 mandat är Socialdemokratiet i särklass störst i det danska Folketinget. Liberala Venstre är näst största parti med 23 mandat, medan Moderaterne är tredje störst med 16 mandat.

Socialdemokratiet och Venstre är traditionellt sett de två stora maktpartierna i Danmark – förankrade i det röda respektive det blåa blocket. Endast vid ett tillfälle tidigare har partierna suttit tillsammans i regering, men samarbetet avbröts efter 14 månader hösten 1979.

De danska regeringsförhandlingarna avslutades den 13 december, 42 dagar efter folketingsvalet den 1 november. Det är danskt rekord i långa förhandlingar. Det tidigare rekordet på 35 dagar var från 1975.

Fakta: Danmarks nya regering

Statsminister Mette Frederiksen

Vice statsminister och försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen

Finansminister Nicolai Wammen

Ekonomiminister Troels Lund Poulsen

Inrikes- och hälsominister Sophie Løhde

Justitieminister Peter Hummelgaard

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt

Näringsminister Morten Bødskov

Minister för utvecklingssamarbete och global klimatpolitik Dan Jørgensen

Miljöminister Magnus Heunicke

Social- och bostadsminister Pernille Rosenkrantz-Theil

Arbetsmarknadsminister Ane Halsboe-Jørgensen

Barn- och utbildningsminister Mattias Tesfaye

Minister för invandring och integration Kaare Dybvad Bek

Skatteminister Jeppe Bruus

Minister för livsmedel, jordbruk och fiske – Jacob Jensen

Kyrkominister, landsbygdsminister och minister för nordiskt samarbete Louise Schack Elholm

Transportminister Thomas Danielsen

Utbildnings- och forskningsminister Christina Egelund

Digitaliseringsminister och jämställdhetsminister Marie Bjerre

Äldreminister Mette Kierkgaard

Minister för klimat, energi och försörjning Lars Aagaard

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons