Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Locket på om storbankens haveri

Miljontals Swedbankkunder har den gångna veckan haft återkommande problem att logga in, både i internetbanken och i mobilappen.
Problemet verkar nu löst, men från bankledningen är det locket på. Vd Jens Henriksson vill inte förklara vad som har hänt.
Ekonomi • Publicerad 1 februari 2021
Jens Henriksson, vd för Swedbank, vill inte gå in på orsaken bakom de problem med att logga in som många Swedbankkunder upplevt den gångna veckan.
Jens Henriksson, vd för Swedbank, vill inte gå in på orsaken bakom de problem med att logga in som många Swedbankkunder upplevt den gångna veckan.Foto: Claudio Bresciani/TT

Inga störningar. Så summerar Swedbanks presschef Unni Jerndal läget på måndagen – en vecka efter de första omfattande inloggningsproblemen, som uppstod i samband med utbetalningen av januarilönen till många hushåll.

Förra veckan präglades dock av återkommande inloggningsproblem, under flera dygn. Det var även tillfälliga stopp för transaktioner med Swedbanks plattform för aktiehandel, bland annat då marknadsdata visat sig felaktig.

Vd ber om ursäkt

Annons

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter och Dagens Industri kan det röra sig om en överbelastningsattack från utpressare riktad mot just Swedbank.

Men när TT tar upp frågan med vd Jens Henriksson, i samband med redovisningen av Swedbanks bokslut för 2020, vill han inte förklara vad som legat bakom bankens tekniska haveri. Henriksson upprepar i stället budskapet som hittills kommit från Swedbanks pressavdelning.

– Vi har de senaste dagarna haft IT-störningar som har gjort att vi har haft dålig tillgänglighet via nätet. Det där skulle jag vilja be våra kunder om ursäkt för, säger han till TT.

– Vi ska vara tillgängliga hela tiden och vi har inte levt upp till detta. Vi arbetar intensivt med att komma tillrätta med detta, tillägger han.

TT: Vet ni vad orsaken är?

– Jag tänker inte gå in detalj på vårt arbete med detta, mer än att säga att vi arbetar intensivt med detta, säger Henriksson.

Pengar och data trygga

På den direkta frågan om det rör sig om ett angrepp eller om problemen härrör från tekniska fel svarar han:

– Det är klart att det här är tekniska saker och jag tänker inte gå in på detaljer och förklara detta. Jag kan bara säga att vi haft en dålig tillgänglighet. Det här vill jag be kunder om ursäkt för.

– Kundernas pengar och data är fullkomligt trygga, men vi har inte haft den tillgängligheten jag tycker man kan begära av oss.

TT: Hur säkrar ni att den här typen av ihållande problem med mobil- och internettjänsten inte upprepas?

Annons

– Vi har en stor investeringsagenda och vi jobbar stenhårt, bokstavligt talat dygnet runt, för att kunna upprätthålla en bra infrastruktur och en bra tillgänglighet.

Sedan tidigare har Swedbank meddelat att kunder som drabbats ekonomiskt av problemen kan göra en reklamation via kundcenter eller kontor, varpå banken efter en bedömning från fall till fall kan betala ut ersättning enligt avtal och praxis i branschen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons