Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lockerbie-misstänkt libyer utlämnad till USA

En man som tillhörde Libyens underrättelsetjänst och som misstänks ha tillverkat den bomb som sprängde ett passagerarplan för 34 år sedan har utlämnats till USA.
Terrorism • Publicerad 11 december 2022
En minnesträdgård nära Lockerbie i Skottland. Arkivbild.
En minnesträdgård nära Lockerbie i Skottland. Arkivbild.Foto: Scott Heppell/AP/TT

Utlämningen bekräftas av USA:s justitiedepartement som meddelar att den misstänkte väntar federalt åtal.

Därmed öppnas ett nytt kapitel i tragedin om Lockerbie-bombningen i december 1988, då ett passagerarplan med 259 personer ombord sprängdes över Skottland. Ytterligare elva personer på marken dödades i terrordådet.

Amerikansk domstol

Annons

Den nu överlämnade mannen anklagades formellt av USA för delaktighet 2020. Redan då tros han ha suttit gripen i Libyen, men läget där är kaotiskt och det blev sedan tyst – fram tills i år.

Överlämnandet och den kommande rättegången ses i USA som en avgörande del för att få klarhet i terrordådet. Den överlämnade mannen är den förste av dem som tidigare pekats ut som misstänkta som ställs inför domstol i USA.

Bombningen av Pan Am flight 103 är det dödligaste terrordådet som inträffat i Storbritannien. Planet var på väg mot New York från Frankfurt med mellanlandning på Heathrows flygplats i London.

Svensk FN-diplomat

Bland passagerarna fanns den svenske toppdiplomaten Bernt Carlsson.

En person har tidigare mot sitt nekande dömts för inblandning i dådet. Han släpptes av humanitära skäl 2009, och avled i Libyen 2012. Ytterligare en person som misstänktes för inblandning frikändes av en skotsk domstol. De tidigare rättegångarna hölls i Nederländerna, men under skotsk lag, efter en uppgörelse mellan Skottland och Libyen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons