Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ljusare läge – färre arbetslösa inskrivna

Arbetsmarknad • Publicerad 13 juli 2021
Arbetsförmedlingen ser en något ljusare arbetsmarknad. På bild ett av myndighetens kontor i Malmö. Arkivbild.
Arbetsförmedlingen ser en något ljusare arbetsmarknad. På bild ett av myndighetens kontor i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen har minskat något, med drygt 58 000 personer i slutet av juni jämfört med samma månad i fjol. Arbetslösheten sjönk därmed med 1,1 procentenhet, till 7,9 procent.

Sammanlagt är 407 999 personer inskrivna, visar myndighetens senaste månadsstatistik.

Annons

Arbetsförmedlingen ser en tydlig ljusning i antalet nyinskrivna arbetssökande, där 19 000 färre anmälde sig. Samtidigt har antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer ökat med nästan 28 000, till 189 000 personer i slutet av juni.

Skillnaderna är dessutom stora mellan regionerna. Arbetslösheten var högst i Södermanlands län med 10,3 procent och lägst på Gotland med 5,2 procent.

Kön, ålder och ursprung påverkar också graden av arbetslöshet. I slutet av juni var 8,6 procent av kvinnorna mellan 18 och 24 år arbetslösa. För män i samma ålder var motsvarande siffra 12,4 procent. Bland utrikes födda var 19 procent arbetslösa, medan 4,5 procent av inrikes födda var arbetslösa.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons