Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ljus på mammamagen kan vara viktigt för fostret

Det kan finnas samband mellan ljus under graviditeten och utvecklingen på fostrets hjärna, enligt nya rön från forskare vid bland annat Umeå universitet.
Upptäckten kan ge ny förståelse för varför vissa neurologiska eller psykiska sjukdomar varierar beroende på när på året man är född.
Vetenskap • Publicerad 11 oktober 2021
Det kan finnas samband mellan ljus under graviditeten och utvecklingen på fostrets hjärna, enligt nya rön från forskare vid bland annat Umeå universitet. Arkivbild.
Det kan finnas samband mellan ljus under graviditeten och utvecklingen på fostrets hjärna, enligt nya rön från forskare vid bland annat Umeå universitet. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sambandet mellan när på året man är född och utvecklingen av vissa sjukdomar har tidigare kunnat ses för bland annat Parkinson, Alzheimer, MS, bipolär sjukdom, autism, schizofreni och epilepsi, enligt ett pressmeddelande från Umeå universitet.

Forskarna på universitetet har tillsammans med forskare i Cincinnati i USA nu kunnat visa att ljusreceptorn Opsin3 uttrycks i delar av det centrala och perifera nervsystemet redan under den tidiga fosterutvecklingen, vilket även SVT Nyheter Västerbotten rapporterat.

Utveckling i hjärnan

Annons

Opsin3-molekylen tros spela viktig roll i bildandet av olika nervceller, nervbanor och områden i hjärnan och ryggmärgen, och upptäckten av receptorns uttrycksmönster tyder på att ljus spelar en viktig roll för utveckling och senare funktion hos hjärnan.

"Upptäckten kan i förlängningen öppna möjligheter att med enkla medel som rätt ljusstimulering under graviditeten minska risken för neurologiska störningar i vuxen ålder", säger Lena Gunhaga, professor vid Umeå centrum för molekylär medicin vid Umeå universitet, i pressmeddelandet.

Undersökt på möss

Att ljus kan påverka celler inne i kroppen, till och med i fostret i mammas mage, är tidigare visat i såväl beräkningar som experiment.

Rönen bygger än så länge på observationer hos möss. Funktionen bedöms dock vara likartad hos människan, men det krävs mer forskning innan man kan gå ut med rekommendationer om specifika ljusbehandlingar av gravida, enligt Gunhaga.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften eNeuro.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons