Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Corona: Femte person avliden – ytterligare smittade på vårdavdelning

En femte person i Blekinge har avlidit med anledning av covid-19. Samtidigt har avdelning 36 på Blekingesjukhuset skickat hem hälften av sin personal efter hittad coronasmitta på arbetsplatsen. Se BLT:s direktsändning i efterhand.
Blekinge • Publicerad 1 juni 2020
Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.
Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.Foto: Bo Åkesson

En äldre kvinna blev det femte fallet i länet som avlidit med coronasmitta. Hon troddes under måndagen ha blivit smittad när hon tidigare var inlagd på avdelning 49, som sedan stängdes tillfälligt. Kvinnan blev hemskickad med fick återvända till sjukhuset och blev då inlagd på en covid 19-avdelning.

På den geriatriska avdelning 36 är tio anställda konstaterat smittade med covid-19. Ytterligare åtta håller sig hemma med symtom och fick lämna prover under måndagen. Två har känt symtom tidigare och håller sig också hemma i väntan på provsvar. Det betyder att 20 personer som arbetar på geriatrikavdelningen (vård vid sjukdomar som hör ihop med åldrandet)

Här saknas innehåll

Annons

– Det är klart att det innebär problem att bemanna upp avdelningen. Samtidigt har hälften av patienterna skrivits ut. I dag finns det åtta på plats mot normalt 19, berättade avledningschef Marie Sjöberg under måndagens presskonferens vid sjukhuset i Karlskrona.

Två patienter har visat symtom. Den ena visade sig vara negativ i ett provsvar, det vill säga bar inte på coronasmitta. I det andra fallet väntar man på provsvar.

Avdelningen har sedan tidigare infört ett intagningsstopp, som innebär att den inte tar emot nya patienter.

– Det här påverkar inte vården i övrigt på sjukhuset. Vi har ett lugnt läge i övrigt och vårdplatserna räcker till, förklarade chefsläkare Peter Jansson. Och hans kollega smittskyddsläkare Bengt Wittesjö kunde samtidigt konstatera att av alla prover som tagits inom vården i Blekinge (vid misstänkt symtom som hosta och feber) har cirka 13 procent visat sig vara positiva (för coronasmitta)

Restriktionerna ute i samhället är på väg att lätta lite grann med sommarens intåg. (Elitidrott som fotboll kör i gång om drygt en vecka, skolor och universitet ska öppnas inför höstterminen, och möjligheter ges för sommarläger för barn och ungdomar)

– Det är mer en anpassning till nuvarande omständigheter. Det finns inga skäl till att tro att faran är över. Det skulle kunna vara förödande att tro det. Vi förväntar oss fortfarande en ökning av antalet fall i Blekinge, sa Bengt Wittesjö och manade till fortsatt försiktighet där folksamlingar och trängsel riskerar att uppstå

Han tänkte närmast på den stundande studenten och hade också hört folk som uttryckt oro inför båtsäsongen. Inte för livet ute i båtarna, mer om vad som ska utspela sig i hamn.

– Samlingar med trängsel kring grillen eller att folk umgås och flyttar från båt till båt i hamn är riskmoment, nämnde han som exempel.

Region Blekinge meddelade under måndagen att 215 personer hittills har konstaterats smittade i länet. Sex personer vårdas på sjukhus, varav en på intensiven.

Jens OlanderSkicka e-post
Lotta AnderssonSkicka e-post
Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons