Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenska gratulationer till USA kan dröja

Det kan ta tid innan regeringen känner sig redo att gratulera USA:s nyvalde president.
Politik • Publicerad 5 november 2020
Utrikesminister Ann Linde (S) – kan tvingas vänta med gratulationerna. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) – kan tvingas vänta med gratulationerna. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

När TT träffar utrikesministern pågår fortfarande rösträkningen i USA. Valet ser mycket jämnt ut och båda presidentkandidaterna tror på seger.

Om läget fortfarande är oklart – eller ifrågasätts av en av kandidaterna– när alla röster räknats kommer inga gratulationer att skickas från Ann Linde.

Annons

– En måste förklara sig som vinnare, och en förklara sig besegrad. Om detta inte sker kommer elektorsrösterna att avgöra och de ska ge sitt svar den 14 december, säger Linde.

– När allting är klart, också juridiskt, då kommer vi att anse att det finns en ny president.

Kan dröja veckor

Så det kan dröja många veckor innan grattishälsningen till Donald Trump eller Joe Biden skickas från utrikesministern.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark tycker det är rätt av utrikesministern att vänta med gratulationerna.

– Det är klart att man gratulerar först när det finns en officiellt förklarad vinnare i det amerikanska presidentvalet. Det finns ingen anledning att föregå det. Lika lite som president Trump kan utnämna sig själv innan alla röster är räknade kan någon regering utnämna någon av kandidaterna till segrare, säger han.

Ingen valmyndighet

I USA finns ingen central valmyndighet, som i Sverige, utan de enskilda delstaterna rapporterar sina egna resultat.

Från republikanskt håll har det redan höjts röster för att pröva resultaten i domstol. Trumpkampanjen har lämnat in stämningsansökningar till domstolar i Michigan, Pennsylvania och Georgia samt krävt en omräkning i Wisconsin, enligt nyhetsbyrån AFP. Samma sak är även att vänta i Nevada, enligt Fox News.

Donald Trump har upprepade gånger sagt att rösträknandet bör stoppas och antytt att de stora mängder poströster – som beroende på delstat får räknas i upp till flera dagar efter valdagen, förutsatt att de skickats in i tid – på något sätt är förknippade med valfusk. Detta är dock inget som har bekräftats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons