Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Linde: Kan inte tänka mig ett bättre val

Årets fredspris får "definitivt" betydelse, säger utrikesminister Ann Linde.
Nobels fredspris • Publicerad 7 oktober 2022
Dagens fredspris får "definitivt" betydelse, anser utrikesminister Ann Linde (S).
Dagens fredspris får "definitivt" betydelse, anser utrikesminister Ann Linde (S).Foto: Claudio Bresciani/TT

Nobels fredspris tilldelas i år en demokratiprofil och två människorättsorganisationer – den fängslade belarusiern Ales Bjaljatski samt ryska Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.

– Jag har träffat Bjaljatski, han har varit här i Sverige och hans organisation har gjort ett oerhört viktigt jobb. Tyvärr är ju han själv fängslad för tillfället, säger hon till vid en kort pressträff på utrikesdepartementet i Stockholm.

Annons

– När det gäller Memorial så har Sverige stöttat Memorial länge och jag har själv träffat dem flera gånger i Ryssland. När det gäller Center for Civil Liberties så verkar de i en krigssituation och jag träffade dem senast som jag var i Ukraina, säger utrikesminister Ann Linde (S).

– Jag kan inte tänka mig ett bättre val i denna tid.

TT: Kan det här få någon betydelse för de här personerna och organisationerna att de nu får priset?

– Det får definitivt betydelse. Fredspriset är så stort över hela världen. Det är inte bara att de får direkta prispengar utan de får också väldigt mycket mer uppmärksamhet. I många länder tror jag inte att man känner till det viktiga arbete som de gör, säger Linde.

TT: Kan det innebära att Bjaljatski friges?

– Tyvärr har jag inga förhoppningar om det. Regimen i Belarus har visat på en otrolig repressivitet och aggressivitet. Det sitter fortfarande över tusen politiska fångar där. Det här sätter ljuset på den fortsatta situationen där.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons