Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ligor pressar pojkar på pengar med nakenbilder

Pojkar utsätts för en ny typ av sexualbrott där motivet inte främst är sexuellt utan ekonomiskt, larmar barnrättsorganisationen Ecpat.
Pojkarna luras att skicka nakenbilder och pressas sedan på pengar för att bilderna inte ska spridas.
Brott • Publicerad 4 juli 2023
Det har blivit vanligare att pojkar utsätts för sexuell utpressning i ekonomiskt syfte, enligt barnrättsorganisationen Ecpat. Arkivbild.
Det har blivit vanligare att pojkar utsätts för sexuell utpressning i ekonomiskt syfte, enligt barnrättsorganisationen Ecpat. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Sedan Ecpat under 2022 märkt av en ökning i antalet barn som hör av sig till deras stödlinje och berättat om liknande upplevelser, beslutade organisationen att fördjupa sig i ämnet.

Fördjupningen resulterade i studien “Då tog 'hon' en screen och allt började”, som bygger både på både flickors och pojkars berättelser. I den framgår att pojkarna är särskilt utsatta för brottsligheten – och att antalet fall har ökat de senaste åren.

Annons

Att främst pojkar drabbas beror på att de är lättare byten än flickor, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, Ecpats generalsekreterare, som kopplar det till manliga normer.

– En pojke som får en nakenbild från en tjej eller en kvinna ska uppskatta det och skicka en bild tillbaka, säger hon.

– Flickor utsätts också, men då ser tillvägagångssättet annorlunda ut. De pressas snarare på fler nakenbilder, fortsätter hon.

Liknande tillvägagångssätt

Tillvägagångssättet är ofta detsamma.

Förövarna, som inte sällan utger sig för att vara en jämnårig flicka, initierar kontakt med pojkarna, ibland så unga som 10 år, via någon av de stora sociala medieplattformarna.

De skickar tidigt nakenbilder till pojkarna och uppmanar dem att göra detsamma. När pojkarna har låtit sig övertalas, ofta efter tjat, eskalerar situationen snabbt.

Förövarna pressar pojkarna på pengar – i många fall tusentals kronor – och hotar att sprida materialet vidare om de inte betalar.

Oavsett om pojkarna betalar eller inte slutar det nästan alltid med att materialet sprids.

Organiserad brottslighet

I december 2022 gick FBI ut med en nationell varning i USA om en ökning av antalet brott mot barn och unga där de pressas på pengar för att inte få sina nakenbilder spridda.

I sin kartläggning av förövarna kom FBI fram till att de ofta hade kopplingar till organiserad brottslighet baserad i länder som Elfenbenskusten, Marocko, Filippinerna och Nigeria.

Annons

– När vi pratar med barn och unga så ser vi att deras upplevelser följer samma mönster, så vi har all anledning att tro att det är samma förövare som ligger bakom fallen i Sverige, säger Hildingson Boqvist, och ger bland annat exempel på att kommunikation sker på engelska och att pengarna betalas via internationella betalningsvägar.

Anna Karin Hildingson Boqvist uppmanar föräldrar att prata med sina barn om riskerna som finns på nätet, särskilt om barnen är pojkar.

– När det gäller utsatthet för sexuella övergrepp och sexuell exploatering så är föräldrar generellt inte lika oroliga för pojkar som de är för flickor, säger hon.

Fakta: Konsekvenserna för barn som utsätts

Barn som utsätts för sexuell utpressning i ekonomiskt syfte påverkas på olika sätt, enligt Ecpat.

De vanligaste konsekvenserna är någon eller några av följande:

Relationer till vänner, familj och/eller partner påverkas negativt

Känsla av skam och självmord

Hot om självmord

Slutar att gå till skolan

Psykisk ohälsa

Ekonomisk förlust

Källa: Ecpat

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons