Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Liga åtalas för stöldturné mot 90-åringar

En liga med fem män misstänks för en omfattande stöld- och bedrägeriturné mot äldre över 90 år i södra Sverige, skriver .
Brott • Publicerad 11 februari 2022
Den första stölden ägde rum i Varberg den 31 augusti. Brottsturnén fortsatte sedan till den 15 september. Arkivbild.
Den första stölden ägde rum i Varberg den 31 augusti. Brottsturnén fortsatte sedan till den 15 september. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Under drygt två veckors tid i augusti och september ska ligan ha besökt totalt 17 städer och lurat sina offer på både pengar och smycken. Brotten ska bland annat ha skett i Falköping, Skara, Skövde, Kristinehamn, Karlskoga och Motala.

Ligan har systematiskt ringt upp personer över 90 och påstått att de ska kontrollera vattenläckor för kommunens räkning. Strax därefter har de dykt upp vid offrens bostäder och fått tag på deras bankkort för att sedan ta ut summor på mellan 15 000 och 20 000 kronor. Ibland har de också handlat i affärer för att kunna ta ut kontanter i kassan.

Annons

Med hjälp av bilder från övervakningskameror fick polisen till slut upp spåret efter de fem männen, som sitter häktade sedan i höstas.

De misstänkta männen är i 20- och 30-årsåldern och hemmahörande i Skåne och Blekinge. Fyra av dem har nu åtalats i Värmlands tingsrätt för bland annat grov stöld och grovt bedrägeri. En av männen misstänks för medhjälp till brotten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons