Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Liberalerna vill sänka energiskatten på el

Liberalerna vill lindra hushållens elräkningar genom att sänka energiskatten med drygt 6 öre per kilowattimme, något som beräknas kosta 4 miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 7 december 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På sikt vill L halvera skatten, från dagens knappt 36 öre, enligt partiledaren Nyamko Sabuni. Det skulle innebära 15 miljarder lägre intäkt till statskassan.

Liberalerna anser att hushållens användning av el straffbeskattas i dag. Partiet menar att punktskatten på el infördes i en tid när det behövde sparas på el, vilket enligt L inte är nödvändigt i dag.

"Dubblera vår elanvändning"

Annons

På frågan om varför det inte är läge att tänka på att spara eller använda el mer effektivt säger Sabuni:

– Det finns två skäl till effektivisering, det ena är man själv vill spara och det andra var att tidigare när man hade fossildriven energi behövde man spara för att minska på utsläppen.

– Men vi kan inte leda utvecklingen för omställning genom att spara på elen framåt, vi kommer att behöva dubblera vår elanvändning för omställningen, framhåller hon.

Sabuni understryker att det inte finns någon snabb lösning på de höga elpriser som setts den sista tiden i framförallt södra Sverige. På sikt handlar det, enligt henne, om mer elproduktion i söder, förutom ökad kapacitet för att överföra elkraft från de norra delarna till de sydligare.

Fram till dess att sådana åtgärder kan få effekt på elpriserna är en sänkning av energiskatten på el en rimlig väg att gå, enligt L.

Någon hundralapp mindre

Energiskatten på el kommer efter årsskiftet att landa på cirka 36 öre per kilowattimme, inklusive moms. Det är framför allt hushåll och företagare inom tjänstesektorn som betalar den.

Med en sänkning om drygt 6 öre skulle ett villahushåll med 20 000 kilowattimmar i förbrukning per år spara in någon hundralapp i månaden, enligt L.

Industrin, jord- och skogsbruk, serverhallar för bolag som Facebook, samt järnvägen, betalar bara minimiskatt, 0,6 öre per kilowattimme på sin förbrukning.

I kommuner från nordvästra Värmland och uppåt i landet har hushåll och en del verksamheter en nästan tio öre lägre elskatt per kilowattimme jämfört med resten av landet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons