Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Liberaler vill höja reseavdraget

Liberalerna vill höja reseavdraget för att dämpa effekten av rusande bränslepriser, vilket bedöms gynna pendlare på landsbygden.
Politik • Publicerad 11 februari 2022
Flera partier vill ändra reseavdraget, nu senast L som vill höja nivåerna. Arkivbild.
Flera partier vill ändra reseavdraget, nu senast L som vill höja nivåerna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De höga bensin- och dieselpriserna gör att partierna nu presenterar det ena förslaget efter det andra. Liberalernas förslag siktar främst in sig på att höja reseavdraget under tre år, från 18:50 till 23 kronor per mil.

– Förslaget får störst effekt för de som bor på landsbygden. Nästan var tredje sysselsatt på landsbygden har det här stödet, säger Jakob Olofsgård, landsbygdspolitisk talesperson i L.

Annons

Partiet vill införa förändringen så snart som möjligt, vilket innebär vid nästa årsskifte.

Även regeringen och Centerpartiet ser reseavdragen som ett sätt att mildra de höga bränslepriserna. Regeringen planerar att lägga fram en proposition om ett helt nytt system för jobbresor den 12 april.

L föreslår även att fordonsskatten ska ses över och att glesbygdsavdraget då minst fördubblas.

Reduktionsplikten, alltså att man blandar in biodrivmedel i fossila bränslen för att få ned utsläppen, har mer och mer hamnat i skottgluggen. KD, M och V verkar nu ångra att de röstade för ökade krav på inblandning av de dyrare biobränslena så sent som förra året.

Riksdagen drev då igenom att regeringen ska återkomma med en analys av hur de stegrade kraven påverkar hushåll och företag. L vill nu att regeringen snabbar på översynen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons