Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Libanons valuta "helt värdelös"

Det libanesiska pundet har nått sexsiffrigt, men inte på något positivt sätt. Kursen har nu sjunkit så att det krävs 100 000 pund för att växla till sig en USA-dollar.
Libanon • Publicerad 14 mars 2023
Mohaidain Bazazo märker om varor i sin butik i Beirut, från pund till dollar. Bild från den 1 mars.
Mohaidain Bazazo märker om varor i sin butik i Beirut, från pund till dollar. Bild från den 1 mars.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Fallet är brutalt och uppenbarligen obönhörligt. Innan den nuvarande krisen satte fart 2019 fick libaneserna en dollar för "bara" drygt 1 500 pund. Och så sent som för en och en halv månad sedan låg kursen på 60 000 pund per dollar.

Kurserna kommer från den inofficiella så kallade parallellmarknaden. Officiellt är pundet låst till 15 000 per dollar, men den kursen är i praktiken omöjlig att få.

Annons

Resultatet har blivit att pundet – även kallad lira – i princip ses som låtsaspengar, och butiker har börjat sätta sina priser i dollar i stället.

– Liran har blivit helt värdelös, säger 75-årige Abu Abbas, juvelerare i Beirut.

– Tidigare köpte jag läkemedel till min fru för 40 000 pund, nu kostar de 900 000.

Valutakollapsen är en spegling av att landets styre har havererat i korruption och maktkamp. Presidentposten är tom, sedan Michel Aouns mandat löpt ut i höstas. Och regeringen är bara tillfällig, eftersom man inte kunnat bilda någon stabil koalition efter valet förra året.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons