Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lettlands sittande ledare Karins mot valseger

Lettland • Publicerad 1 oktober 2022
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins ser – som väntat – ut att få förnyat förtroende efter lördagens val. Arkivbild.
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins ser – som väntat – ut att få förnyat förtroende efter lördagens val. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Lettlands premiärminister Krisjanis Karins och hans parti Ny enhet vinner lördagens parlamentsval, enligt en vallokalsundersökning som publicerats efter att vallokalerna stängt.

Ny enhet samlar enligt undersökningen 22,5 procent av de lettiska väljarnas röster. Det innebär sannolikt att Karins kan bilda regering när det nya parlamentet samlas i november. Sedan 2018 har han lett en koalition med konservativa, liberaler och ytterhöger.

Annons

Resultatet är inte oväntat. Det lettiska valet har i hög grad präglats av säkerhetsfrågor och kriget i Ukraina. Karins har stigit fram som en av de EU-ledare som skarpast fördömt de styrande i Kreml.

Enligt vallokalsundersökningen backar samtidigt de partier som representerar landets rysktalande minoritet.

Fakta: Lettland

Lettland är till ytan ungefär dubbelt så stort som Småland och har knappt två miljoner invånare. Omkring hälften bor i eller omkring huvudstaden Riga. Lettland blev medlem i Nato den 29 mars 2004 och i EU den 1 maj samma år.

Landet ingår i Schengenzonen och har euron som valuta sedan den 1 januari 2014. President är Egils Levits (född 1955), även om den främsta makten ligger hos regeringen, under premiärminister Krisjanis Karins (född 1964).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons