Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lennart Johansson död – blev 89 år

En av svensk fotbolls största är död.
Den tidigare Uefa-presidenten Lennart Johansson avled på kvällen den 4 juni efter en kort tids sjukdom, meddelar Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.
Sport • Publicerad 5 juni 2019

Under sin långa karriär inom fotbollen var han bland annat ordförande i Svenska fotbollförbundet, president för Europeiska fotbollsförbundet Uefa, samt vice president för Internationella fotbollsförbundet Fifa.

"Lennart Johansson är vår störste internationelle fotbollsledare genom tiderna, ingen svensk har haft en liknande påverkan på fotbollen i världen. Hans gärningar som Uefa-president och vice president för Fifa är djupt respekterade, hans ledarskap har väckt beundran världen över", säger Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i en kommentar på förbundets webbplats.

Annons

Johansson är starkt förknippad med AIK. Han var ordförande för klubben, och var sedan 1999 hedersordförande. När AIK vann SM-guld på Guldfågeln arena i Kalmar hösten 2018, fanns Lennart Johansson på plats och fick se spelarna lyfta pokalen som bär hans namn.

"AIK Fotbolls tankar går till Lennarts anhöriga och vänner. Vi ber samtliga att respektera alla berörda och ge dem möjlighet att sörja i fred", skriver klubben på sin webbplats.

Lennart Johansson blev 89 år.

– Det är klart att man blir oerhört ledsen och bedrövad när man får detta besked. En nära vän och kamrat har lämnat oss, man blir väldigt berörd. Vi träffades regelbundet i samband med våra matcher, Lennart var alltid med vid de stora Uefa-mötena, och han var en regelbunden gäst på kansliet. Vi hade en nära relation, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Vad har han betytt för svensk fotboll?

– Otroligt mycket. Det finns ingen svensk fotbollsledare med sådan internationell status. Han var otroligt respekterad i fotbollsvärlden. På något sätt är det ödets ironi att det här händer i anslutning till Fifa-kongressen och att hela fotbollsvärlden blir först att få veta. Det är bedrövligt och ledsamt, men samtidigt fint att kongressen nu får informationen i första hand och att hela fotbollsvärlden får en chans att hedra honom.

Lars-Åke Lagrell, som tidigare var ordförande för Svenska fotbollförbundet, kände och arbetade med Lennart Johansson under många år.

– Han värvade mig en gång i tiden till fotbollförbundet och jag hade aldrig tagit det jobbet om inte Lennart varit ordförande, säger Lars-Åke Lagrell.

De båda jobbade många år tillsammans och bodde dessutom grannar i Södra Ängby i Stockholm. Lars-Åke Lagrell berättar att han och Lennart Johansson, trots sina olika bakgrunder, hade många gemensamma värderingar och tankar om fotbollen. Han säger att Lennart Johanssons betydelse för svensk fotboll varit väldigt stor.

– Jag sade en gång att han införde lugnet i svensk fotboll och det gjorde han verkligen. Han såg till att styrelsen samarbetade i stället för att som tidigare vara en situation där olika personer slogs i olika frågor, säger Lars-Åke Lagrell.

Annons

Han säger att en framträdande egenskap hos Johansson var att han var bussig.

– Jag tror att de flesta inom den internationella fotbollen såg honom som en bussig person. En som var lätt att samarbeta med och som folk tyckte om. Jag tyckte mycket om honom, säger Lars-Åke Lagrell.

Texten uppdateras.

(TT/BLT)
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons