Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ledare i brottsnätverk häktade

Flera personer med ledande positioner inom ett kriminellt nätverk i Stockholm har häktats. Misstankarna är omfattande och gäller bland annat mordplaner, rån och en uppmärksammad kidnappning av en rapartist.
Brott • Publicerad 18 september 2020
Sex män har häktats vid Södertörns tingsrätt misstänkta för en rad brott kopplade till grov organiserad brottslighet. Ytterligare en man är häktad i sin frånvaro. Arkivbild.
Sex män har häktats vid Södertörns tingsrätt misstänkta för en rad brott kopplade till grov organiserad brottslighet. Ytterligare en man är häktad i sin frånvaro. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Sju män har häktats, varav en i sin frånvaro, misstänkta för grov organiserad brottslighet. Flera av de häktade tillhör toppskiktet i ett brottsnätverk i Stockholm.

– Det är ett kriminellt nätverk i södra Stockholm som ägnar sig åt grov organiserad brottslighet, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Annons

Brottsmisstankarna rör bland annat stämpling till mord, förberedelse till mord, rån, allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och grov utpressning. Brotten ska ha skett under våren 2020.

– De som har ledande positioner är misstänkta för alla brotten.

Knäckte krypterad mobiltjänst

Enligt Dagens Nyheter har brottsnätverket sin bas i Stockholmsförorten Vårby. De nu häktade männen greps och anhölls i början av veckan efter att polisen genomfört morgonräder mot en rad adresser i södra Stockholm.

Enligt uppgift till DN möjliggjordes tillslaget genom att polisen lyckats knäcka det kriminella nätverkets interna kommunikation i den krypterade mobiltjänsten Encrochat. Kammaråklagare Anna Stråth kan inte bekräfta dessa uppgifter.

– Jag vill inte uttala mig om vad utredningen består i, säger hon.

Uppmärksammad kidnappning

Två de brott som utreds är ett planerat bombdåd i ett radhusområde i Alby och sprängningen av en bilfirma i Haninge i våras, skriver DN. En ledare i brottsnätverket misstänks dessutom ha förberett ett mord, där polisen lyckades sätta in åtgärder för att undsätta det tilltänkta offret.

Brottsmisstankarna gäller även den uppmärksammade kidnappningen i maj tidigare i år av en känd svensk rapartist.

Utöver de sju männen har även en kvinna häktats misstänkt för grovt narkotikabrott. Kvinnan är till skillnad från männen inte verksam i det kriminella nätverket.

– Det kan komma att bli frihetsberövanden framöver, säger Anna Stråth.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons