Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Le Pen åtalas för EU-fusk

Frankrike • Publicerad 22 september 2023
Franska ytterhögerns ledare Marine Le Pen på ett möte med italienska systerpartiet Lega. Arkivfoto.
Franska ytterhögerns ledare Marine Le Pen på ett möte med italienska systerpartiet Lega. Arkivfoto.Foto: Claudio Furlan/AP/TT

Franska åklagare vill ställa såväl nationalistledaren Marine Le Pen som fadern Jean-Marie inför rätta för fusk med EU-medel, rapporterar franska tidningarna Le Monde och Le Figaro.

Härvan gäller fusk med bidrag till dåvarande Nationella frontens assistenter i EU-parlamentet under åren 2004–16. Totalt anklagas 27 personer, däribland även tunga partiföreträdarna Louis Aliot och Bruno Gollnisch, för att ha avlönat personer med EU-pengar, trots att de arbetat med andra saker.

Annons

Marine Le Pen – som döpt om partiet till Nationell samling och toppar opinionsmätningarna inför nästa presidentval i Frankrike 2027 – hävdar att politiska skäl ligger bakom åtalet.

– Vi håller inte med om den här felaktiga synen på hur oppositionen och dess assistenter arbetar. Vi kommer att försvara oss i domstol, säger Le Pen till Le Monde.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons