Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Laxhärvan i hovrätten

Giftig lax misstänks ha sålts till Frankrike. I dag tas målet upp i hovrätten.
Malmö • Publicerad 7 december 2017

Den numera nedlagda föreningen Blekingefiskarna misstänks för att sålt gift Östersjölax till Frankrike. Detta under flera år, och utredningen rör perioden 2010–2012.

Föreningen ska då ha köpt viltfångad lax från fiskare i länet, förpackat den - och sedan sålt den till Frankrike. Detta även att den innehöll för höga halter av miljögifter, inklusive dioxin.

Annons

Enligt åtalet hade två personer i föreningen agerat för att motta så stora leveranser av lax som möjligt, sorterat laxen, lagt i lådor, märkt upp, lagt i is, anordnat transport, upprättat följesedlar, lastat i transportbilar, fakturerat köparen för den vildfångade östersjölaxen, mottagit betalning och betalt ut till yrkesfiskarna.

Den tidigare föreningsordföranden friades i tingsrätten, medan åklagaren yrkade på 3,5 års fängelse. Även en åtalad anställd friades. Krav om böter på cirka elva miljoner kronor ogillades.

Förhandlingar i hovrätten inleddes under torsdagen, och pågår till nästa vecka.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons