Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lavrov: De vill lösa "ryssfrågan"

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar EU för att vilja förgöra Ryssland genom sitt stöd till Ukraina. Och han gör det med laddade anspelningar hämtade ur propagandans begreppsförvirring.
Ryssland • Publicerad 2 februari 2023
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov riktar historiskt laddade tirader mot EU. Arkivbild.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov riktar historiskt laddade tirader mot EU. Arkivbild.Foto: Maxim Shipenkov/poolfoto via AP/TT

EU:s kommissionärer har rest till Kiev för att diskutera ytterligare stödåtgärder till Ukrainas försvarsinsats.

– Ursula von der Leyen. . . sade att kriget bör sluta med nederlag för Ryssland, en sorts nederlag där det kommer att ta årtionden, många årtionden, för Rysslands ekonomi att återhämta sig, säger Sergej Lavrov i en intervju i rysk stats-tv, varpå han frågar sig retoriskt:

Annons

– Är inte detta rasism? Inte nazism? Inte ett försök att lösa "ryssfrågan"?

Rysslands ledare benämner konsekvent – och medvetet felaktigt – Ukrainas regering som en nazistisk regim. Den ukrainska regeringen anklagas också – felaktigt och sedan många år – för att bedriva ett slags folkmord på vad Ryssland betraktar som ett ryskt folk.

I den ryska propagandan har man under en längre tid också velat lyfta fram Sovjetunionens roll när Nazityskland besegrades i andra världskriget, som i Ryssland kallas Stora fosterländska kriget. Detta har i sin tur använts som en fond när Ryssland har motiverat den fullskaliga invasionen med att Ukraina måste "avnazifieras".

"Ryssfrågan" kan antas vara en anspelning på "Judefrågan" – ett antisemitiskt samlingsbegrepp som framför allt gjordes känt av Nazityskland när det bedrev dess omfattande folkmord under förevändningen att det var en "slutgiltig lösning" på en sådan fråga.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons