Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lättare att åka till Danmark

Sugen på en Danmarkstripp? Nu blir det lättare för svenskar att åka till grannlandet. Ett invecklat regelverk på grund av covid-19 finns fortfarande kvar – men det lättas på flera punkter med start i dag, särskilt för boende i Syd- och Västsverige.
Danmark • Publicerad 14 maj 2021
Längtar du till Danmark? Nu blir det lättare för svenskar att ta sig till grannlandet. Arkivbild.
Längtar du till Danmark? Nu blir det lättare för svenskar att ta sig till grannlandet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En av nyheterna är att kravet på att man ska ha "särskilda skäl" för inresa till Danmark slopas för invånare i EU- och Schengenländer, som nu alltså är välkomna som turister.

Men krav på testning och isolering efter inresa finns kvar, om man kommer från ett land som på grund av höga smittotal klassas som "orange" och om man inte är vaccinerad.

Annons

Vilka länder som klassas som "orange" offentliggörs av det danska utrikesministeriet varje fredag klockan 16.

Men svenskar som bor i det som av Danmark klassas som gränsregioner undantas från kravet på isolering, oavsett smittoläge.

Detta gäller boende i Blekinge, Skåne, Halland och Västra Götaland. För dem som bor i dessa regioner räcker det att ha med sig ett intyg på att man är färdigvaccinerad mot covid-19 sedan 14 dagar tillbaka eller har testat negativt för covid-19 de senaste 72 timmarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons