1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lätt att kontakten bryts under semestern

Nu på sommaren, när många firar semester en bit från städerna, märker man att mobilmottagningen inte alltid är den bästa.
Dessutom är överbelastning ett problem på sina håll.
4G-mast på toppen av Biergenis i Vindelfjällen. Fjällvärlden är ett av de områden där mobiltäckningen är som sämst.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Post- och telestyrelsens täckningskarta når landets mobilnät nästan 100 procent av alla hushåll och företag. Men det finns områden där uppkopplingen är sämre – eller sämre under vissa perioder. Och i exempelvis fjällområdena kan uppkopplingen utebli helt.

-Det är svårt att täcka bergsområden. Det räcker med att man kommer i skugga av ett berg så är täckningen borta. Dessutom är kundunderlaget litet på sådana platser, så om operatörerna ska bygga ut där måste vi tvinga dem, säger Henrik Tibbling vid Post- och telestyrelsen.

Det är inte enbart avsaknaden av nät som är problemet på sommaren – näten kan också vara överbelastade. Stockholms skärgård är ett exempel.

-Under ett par veckor finns kundunderlag för att bygga ut nätet, men underlaget saknas under resterande veckor av året. Skärgården har ett annat problem också: man vill ha mobiltäckning men ingen mast. Skulle man täcka hela skärgården, skulle man förstöra lite av miljön också, säger Henrik Tibbling.

Om problemet är överbelastning är det speciellt internettrafiken som påverkas.

-Det brukar kunna gå att ringa trots att 4G-nätet är överbelastat. Ett tips då är att gå in i telefonen och välja att telefonen ska använda 2G-nätet, säger Henrik Tibbling.

Vill man surfa rekommenderar Tibbling att man gör det på tider då färre använder nätet. Generellt är nätet som mest belastat mellan klockan 6 och 8 på morgonen.

Vill man kontrollera täckningen på semesterorten kan man titta på sin operatörs täckningskarta. Något att tänka på är att flera mindre operatörer använder andras nät, exempelvis nyttjar Halebop Telias nät. I Sverige finns egentligen bara tre operatörer som har sina egna 4G-nät: Telia, Tre och Tele2 (som delar nät med Telenor).

Men när man kollar på täckningskartorna ska man ha i åtanke att kartorna oftast är baserade på mottagningsförhållanden utomhus och är byggda på teoretiska modeller.

Troy Enekvist/TT

Fakta:

Så här förbättrar man mobiltäckningen

Kolla mobiltäckningen på din operatörs karta.
Fråga andra. Fråga vänner, familj och grannar om hur det fungerar att använda mobilen där du kommer att röra dig. Vilket telebolag fungerar bäst för andra?
Utgå inte från att du får samma täckning om du byter operatör. Om du funderar på att byta mobil eller telebolag, ta inte för givet att du automatiskt får samma täckning.
Välj lämplig mobil. Olika mobiler har olika bra radioegenskaper.
Använd handsfree så att du kan hålla mobilen en bit ut från kroppen. Täckningen kan även försämras om du omsluter telefonen med handen eller förvarar den i fickan eller i en väska när du pratar.
Sätt mobilen nära framrutan i bilen. I bilen blir täckningen bättre om du använder en handsfree och en mobilhållare monterad nära framrutan. Även i bilen kan du använda extern antenn för ännu bättre mottagning.
Bättre mottagning på vissa platser, höga platser och öppna områden har i regel bättre täckning.
Vid överbelastat nät kan man ställa in mobilen att bara använda 2G för att ringa på det nätet. Man kan också försöka att surfa på tider då nätet är mindre belastat.
Olika operatörer kan vara olika överbelastade på samma plats. Så har man olika sim-kort från flera operatörer kan det vara värt att testa.
Källa: Post- och telestyrelsen

Läs mer

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Ronneby

Avgjort om betalning till politiker

Överklagan avslogs efter beslutet för snart två år sedan

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken har uppdaterats

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”