Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Larm om vikariebrist i äldrevården: Skrämmande

Arbetsmiljön i äldreomsorgen är ansträngd och sommarbemanningen anses otillräcklig. Det visar en enkät från fackförbundet Kommunal, som vill se omedelbara krafttag.
– Det är så pass allvarligt att vi kräver att regeringen agerar, säger ordförande Malin Ragnegård.
Äldreomsorg • Publicerad 19 juli 2023
Bemanningen inom äldreomsorgen räcker inte till i sommar, enligt fackförbundet Kommunal. Arkivbild.
Bemanningen inom äldreomsorgen räcker inte till i sommar, enligt fackförbundet Kommunal. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I sommar kommer inte personalen inom svensk äldreomsorg att räcka till.

Jämfört med förra sommaren kommer bemanningen vara likvärdig eller sämre, samtidigt som det är svårare att hitta sommarvikarier. Det visar fackförbundet Kommunals enkätundersökning som har besvarats av 119 lokalt fackliga representanter.

Annons

Personalen riskerar en ohälsosam arbetsmiljö med hög stressnivå. Den ansträngda bemanningen drabbar också äldre som får sämre kvalitet på sin äldrevård och situationen är allvarlig, enligt förbundsordförande Malin Ragnegård.

– Det är skrämmande att det ser ut på det här viset, säger hon till TT.

– Det är tyvärr inte förvånande. Men det gör en otroligt arg och besviken att det inte finns högre ambitioner inom äldreomsorgen och att inte fler försöker mer, utan att det fortfarande tillåts att vara på det här viset med den kroniska underbemanningen.

"Sista minuten"

I undersökningen från 2022 uppgav 73 procent att tillgången på sommarvikarier under juni-augusti var otillräcklig eller katastrofal. I årets undersökning uppger 49 procent att det har varit ännu svårare att rekrytera än i fjol.

Delvis beror svårigheterna att hitta sommarpersonal på bristande framförhållning hos kommunerna, enligt Ragnegård.

– Man är jämt ute i sista minuten i stället för att tänka långsiktigt och hållbart året om. Att man istället bemannar upp så att det finns marginaler och luft i systemet så att det inte hela tiden är precis på gränsen så att allt faller ihop så fort något händer.

Regionala skillnader

Samtidigt finns regionala skillnader och exempel där äldreomsorgen fungerar bra. I Falkenberg har en mer långsiktig planering resulterat i att kommunen har en bemanning som är hållbar och fungerar.

– Det går om viljan och ambitionerna finns, men tyvärr verkar den inte finnas på allt för många håll, säger Ragnegård.

Fackförbundet menar att de regionala skillnaderna visar att äldreomsorgen inte är lika för alla. Därför vill de se åtgärder från politiskt håll. Tidigare har nationella bemanningsriktlinjer efterfrågats och nu kräver Kommunal även att regeringen tillsätter en kriskommission.

– Det finns mycket att göra och det går att göra mycket om man bara har viljan och rätt ambitioner. Jag hoppas verkligen att det kommer en förändring, så här kan det inte fortsätta.

Fakta: Kommunals enkätundersökning

Kommunal har skickat ut en enkätundersökning till 286 lokala fackliga representanter med insyn i äldreomsorgen.

Enkäten, som besvarades av 119 representanter (42 procent), består av frågor om årets sommarbemanning.

På frågan hur man bedömer att bemanningen i den egna kommunen kommer att vara mellan juni och augusti svarar bara 3 procent "bra". 30 procent svarar "okej", 62 procent "otillräcklig" och 4 procent "vet ej".

Jämfört med förra sommaren svarar 9 procent att årets bemanning kommer vara "bättre", 47 procent "lika", 35 procent "sämre" och 9 procent "vet ej".

På frågan om tillgången på sommarvikarier jämfört med i fjol svarar 49 procent att det har varit svårare att rekrytera, 46 procent att situationen varit ungefär likadan och 4 procent att det har varit lättare. 1 procent svarar "vet ej".

Källa: Kommunal

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons