Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bekymrad polisledning efter Malmöexplosionerna

Sexton lägenhetsdörrar skadades i samma trapphus i den ena av nattens tre explosioner i Malmö. På en annan plats skadades entrén till ett bostadshus och på en tredje entrén till en livsmedelsbutik och en bil.
Brott • Publicerad 6 maj 2021
Polisen i Malmö larmades om flera explosioner under natten, en av dem inne i ett trapphus.
Polisen i Malmö larmades om flera explosioner under natten, en av dem inne i ett trapphus.Foto: Johan Nilsson/TT
Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus vid en pressträff om explosionerna.
Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus vid en pressträff om explosionerna.Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen har spärrat av flera gator efter nattens explosioner.
Polisen har spärrat av flera gator efter nattens explosioner.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi vet att det är något kraftigt som detonerat. Det är inte handgranater, men det är förhållandevis kraftiga laddningar, säger Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus vid en pressträff i Malmös rättscentrum.

Två personer har förts till sjukhus, en gravid kvinna och ett barn, men han understryker att det är oklart om deras sjukvårdsbehov är relaterat till sprängningarna. I barnets fall handlade det om ett astmaanfall.

Annons

Sprängningarna skedde inom loppet av 40 minuter i de angränsande stadsdelarna Hyllie och Fosie i södra Malmö, med start klockan 02.38 utanför ett bostadshus. Bara 13 minuter senare exploderade det inne i ett trapphus och det var där skadorna blev som störst.

De boende där evakuerades för att polisen skulle kunna säkra att där inte fanns fler sprängladdningar och sedan göra en teknisk undersökning. Polisen är nu färdig på platsen och nu får fastighetsägaren bedöma när de boende kan återvända, säger Sintéus.

Klockan 03.19 smällde det sedan utanför en livsmedelsbutik. Stefan Sintéus har inte några uppgifter om föregående hot mot butiksverksamheten.

Inga gripna

Ingen har gripits efter dåden och polisen kan i nuläget inte säga att de har koppling till de kända konflikter som finns mellan kriminella grupperingar i Malmö.

Det är också för tidigt att uttala sig om kopplingar mellan de tre platserna.

– Tre platser under samma tidsperiod, det är klart att vi tittar på det. Men det är för tidigt att säga vad som har triggat igång det, säger han.

Polisen har förhört vittnen och fortsätter nu, bland annat genom att tömma övervakningskameror och titta närmare på de Malmökriminella som ingår i projektet Sluta skjut.

– Vi kan i nuläge inte säga att det är konfliktrelaterat eller varför det har detonerat på de här tre platserna.

"Positiv utveckling"

Hittills i år har Malmö drabbats av sju detonationer, utöver de tre under natten. Stefan Sintéus pekar på hur det såg ut 2017 i Malmö: 62 sprängdåd på ett enda år.

– Tittar man långsiktigt på hur vi har arbetat med skjutningar och sprängningar i Malmö så har vi haft en positiv utveckling och lyckats trycka bort det mesta av den typen av våldskriminalitet, säger han.

Annons

TT: Hur känns det att ni är tillbaka i det här läget i Malmö?

– Jag vill inte säga att vi är tillbaka. Naturligtvis är detta något som vi ser med bekymmer på, men vi har sett en märkbart positiv utveckling i Malmö under en fyra-femårsperiod. Det som har hänt nu – vi vill se vad som ligger bakom innan vi drar för stora växlar, säger Stefan Sintéus.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons