Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lärare greps efter försvar av kvinnors rätt

De styrande talibanerna i Afghanistan har gripit en akademiker som i tv uttryckt sin ilska över att kvinnor förbjuds att delta i universitetsstudier.
Afghanistan • Publicerad 4 februari 2023
Förtryck och inskränkningar av kvinnors rättigheter förstärks i talibanernas Afghanistan. Arkivbild.
Förtryck och inskränkningar av kvinnors rättigheter förstärks i talibanernas Afghanistan. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi7AP/TT

Uppgifterna kommer från en kollega till den gripne lektorn inom journalistik Ismail Mashals. Enligt uppgifter har Mashals "blivit slagen" i talibanernas fångenskap.

Talibanerna bekräftar att Mashal är frihetsberövad, sedan han gripits av säkerhetstjänst.

Annons

Mashal visade sin upprördhet över förbudet mot högre utbildning för kvinnor genom att riva sönder sitt eget examensintyg i en tv-sändning i december i fjol.

– Som man och som lärare var det det enda jag kunde göra för dem (kvinnliga studenterna) och jag kände att mina examensbevis hade blivit värdelösa, så jag rev sönder dem, sade han till AFP efter händelsen i tv.

Den senaste tiden har lokala medier uppmärksammat ytterligare en aktion av Mashal, där han delat ut böcker till förbipasserande på Kabuls gator.

FN:s generalsekreterare António Guterres talesperson uppmanar talibanerna att omedelbart släppa Mashal, och fördömer samtidigt talibanernas inskränkningar av kvinnors rättigheter.

Talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti 2021, men löften till omvärlden om att inte införa inskränkningar för kvinnor och flickor i samhället har brutits och förtrycket av kvinnor har förstärkts.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons