Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lärare åtalas – misstänks ha våldtagit elever

En lärare i Borås misstänks ha utsatt 15 elever för olika sexuella övergrepp.
Nu åtalas mannen för bland annat våldtäkt mot barn.
Brott • Publicerad 7 oktober 2022
En lärare åtalas vid Borås tingsrätt misstänkt för sexualbrott mot flera barn. Arkivbild.
En lärare åtalas vid Borås tingsrätt misstänkt för sexualbrott mot flera barn. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Misstankarna mot den dåvarande läraren uppstod på våren 2021, varpå han stängdes av från sin tjänst. Först i juni i år hade utredningen dock kommit så långt att mannen kunde häktas.

– Det började med att ett fåtal barn började berätta, säger åklagaren Andreas Lennartsson.

Annons

– Men allt eftersom växte materialet i antalet målsägande och antalet händelser som var aktuella. I det läget hade vi brottsmisstankar i huvudsak på sexuellt ofredande-nivå.

Den stora vändpunkten kom när utredarna på nytt gick igenom en mobiltelefon som beslagtagits hos läraren.

– Vi hade kommit väldigt långt i utredningen, men sedan gjorde man av olika anledningar en förnyad titt i hans telefon, säger Andreas Lennartsson.

– Då kom det fram ytterligare material med en helt annan allvarlighetsgrad, ett bildmaterial som gjorde att det blev aktuellt med nya och betydligt mycket allvarligare brott.

Mannen åtalas nu misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn och över tjugo fall av sexuellt ofredande. Han misstänks även för bland annat flera fall av misshandel och olika barnpornografibrott.

Omfattande utredning

Brotten har enligt åtalet begåtts under flera års tid. Åtalet omfattar 15 elever.

Enligt Andreas Lennartsson finns det dock inget som talar för att ännu fler barn skulle ha drabbats.

– I nuläget har vi inga indikationer på att det skulle finnas ytterligare barn, även om det inte kan uteslutas, säger han.

Totalt omfattar åtalet ett 30-tal åtalspunkter.

– Vi har genomfört ett 80-tal förhör där vi har hört barn, anhöriga, skolpersonal och övriga personer av intresse för utredningen, säger Erik Brattelius, ansvarig utredare på polisens enhet för grova brott i polisområde Älvsborg.

Annons

– Sen har vi hämtat in it-beslag av olika slag, bland annat telefoner där vi påträffat bildmaterial och sms-konversationer av intresse för utredningen.

"Har sökt hjälp"

Brotten ska ha skett under skoltid på skolans område. De uppdagades genom att elever berättade för skolpersonal vad de blivit utsatta för.

– Sedan har ärendet vuxit med tiden, säger Erik Brattelius.

Den misstänkte mannen, som inte längre är anställd på skolan, har gjort flera medgivanden under utredningen, uppger Åklagarmyndigheten.

Även mannens försvarsadvokat Lars Almlöf uppger att mannen erkänner en del brott.

– Han erkänner att han begått vissa brott mot en del barn på skolan. Det finns ju bildbevis i vissa delar och de erkänner han givetvis, de delarna, säger han till P4 Sjuhärad.

Mannen ska ha sökt hjälp för sin dragning till barn redan 2018.

– Han har uppenbarligen någon slags störning, en sexuell störning och han har ju sökt hjälp, desperat, och har haft mycket kontakt med dem. Och de har ju försökt att hjälpa honom, men det verkar som att de inte har lyckats riktigt, säger Lars Almlöf till P4.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons