Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Länsstyrelsen överklagar inte Cementa-dom

Imorgon tisdag är deadline för överklagan gällande Cementas kalkstensbrytning på Gotland. Redan nu står det klart att Länsstyrelsen inte kommer att överklaga.
Ekonomi • Publicerad 2 januari 2023
Cementas cementfabrik och kalkbrott i Slite på Gotland. Arkivbild.
Cementas cementfabrik och kalkbrott i Slite på Gotland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anneli Bergholm Söder, länsråd vid länsstyrelsen på Gotland förklarar beskedet:

– Vi tycker fortfarande att det finns brister i underlaget men eftersom ansökan om det 30-åriga tillståndet redan är igång så väljer vi att fokusera på den kommande prövningen, säger hon till TT.

Annons

Det var i mitten av december som Mark- och miljödomstolen valde att gå på Cementas linje och ge tillstånd för ytterligare fyra år. Ett flertal instanser, däribland Länsstyrelsen på Gotland, har varit kritiska, men har inte velat uttala sig om en eventuell överklagan förrän nu.

TT: Med tanke på tidigare linje, kan det inte tyckas paradoxalt att ni nu väljer att inte överklaga?

– Nej, det tycker jag inte alls. Vi konstaterar att både vatten- och skyddsnaturen är jätteviktig och står fast vid vår bedömning när det gäller brister på miljökonsekvensbeskrivningen. Där är den största frågan för oss verksamhetens påverkan på yt- och grundvatten och att den inte är tillräckligt utredd, men vi väljer trots det att fokusera på det längre tillståndet.

Utöver det korta tillståndet arbetar Cementa med en mera långsiktig ansökan på 20–30 år. I samband med domen i december kommenterade man från bolagets sida att detta gav "oss arbetsro och gör att vi kan lägga allt fokus på tillståndet för längre tid".

Länsstyrelsen blir nu andra instans att inte överklaga. Sedan tidigare har Naturskyddsföreningen kommit till samma slutsats.

TT har även varit i kontakt Naturvårdsverkets pressavdelning som i nuläget inte vill säga hur man ska göra med en eventuell överklagan. Ett besked kommer att meddelas under morgondagen enligt pressavdelningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons