Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Länsförsäkringar Bank får böter

Ekonomi • Publicerad 14 december 2022
Länsförsäkringar Bank brister i hantering av penningtvätt. Arkivbild.
Länsförsäkringar Bank brister i hantering av penningtvätt. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Ytterligare en bank får kritik för bristfällig hantering för att upptäcka penningtvätt och finansiering av terrorism.

Denna gång är det Länsförsäkringar Bank som får smisk av Finansinspektionen (FI). Banken får därför en varning och böter på 90 miljoner kronor.

Annons

Länsförsäkringar Bank har ett automatiserat system för övervakning av transaktioner.

"Men det räcker inte att bara ha ett system, det måste också anpassas efter de risker som verksamheten utsätts för, och utformas på det sätt som krävs för att upptäcka misstänkta beteenden. Här har banken uppenbart brustit i det viktiga arbetet att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism", skriver FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har flera av storbankerna fått allvarliga reprimander av bland annat Finansinspektionen för bristfällig hantering för att upptäcka penningtvätt. Swedbank och SEB har fått de största böterna och då har det handlat om miljardbelopp.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons