Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lång kö stoppar barnlängtande kvinnor över 38

Allt fler ensamstående kvinnor runt om i Sverige har sökt sig till Region Skåne för att få hjälp med assisterad befruktning. Korta väntetider är det som har lockat – men nu har kön växt sig alltför lång och lagret av ägg och spermier har börjat sina, .
Vård • Publicerad 12 oktober 2020
En rundskiva på en fertilitetsklinik förklarar embryots utveckling. Arkivbild.
En rundskiva på en fertilitetsklinik förklarar embryots utveckling. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Från och med i höst uppmanas därför kvinnor som fyllt 38 att avstå från att ställa sig i kö till fertilitetskliniken i Skåne.

– Man hinner inte få behandling om man söker sig till oss efter 38 års ålder, säger Margareta Kitlinski, verksamhetschef på Reproduktionsmedicinskt Centrum (RMC) vid Skånes universitetssjukhus, till tidningen.

Annons

Även för den som har tagit sig genom kön kan det dröja flera månader, eller år, tills behandlingen påbörjas.

Av de par och ensamstående som står i kö till RMC i Skåne för att få donerade ägg eller spermier kommer omkring 70 procent från andra län. Många av dem är från Göteborg, där väntetiden är tre–fyra år.

Normalt sett kan kvinnor få hjälp med assisterad befruktning i den offentliga vården fram till 40 års ålder, som är den formella åldersgränsen. Det går också att söka sig till privata fertilitetskliniker, men där kostar tre inseminationsförsök runt 40 000 kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons