Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läkemedel mot omikron på upphällningen

Coronaviruset • Publicerad 2 februari 2022
Av de första 900 upphandlade doserna av Xevudy finns bara 300 kvar ute i regionerna och nu kan det bara ges till dem som har allra störst behov, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.
Av de första 900 upphandlade doserna av Xevudy finns bara 300 kvar ute i regionerna och nu kan det bara ges till dem som har allra störst behov, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är brist på det enda antikroppläkemedlet som har effekt mot omikronvarianten av covid-19. Det har setts som ett viktigt tillskott i behandlingen av covidsjuka, men den leverans med 900 doser som upphandlades i slutet av förra året har gått åt snabbare än beräknat, uppger Socialstyrelsen för Läkemedelsvärlden.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gav klartecken för användning av läkemedlet Xevudy så sent som i december. Det rekommenderas att användas för tonåringar och vuxna som inte behöver syrgasbehandling, men som löper en större risk för att deras sjukdom förvärras, rapporterade Reuters då.

Annons

Av de första 900 upphandlade doserna finns bara cirka 300 kvar ute i regionerna. De ges nu till de patienter med covid-19 som har svår immunbrist och därför bedöms ha allra störst behov av läkemedlet.

Någon gång under februari väntas en ny leverans från tillverkaren Glaxosmithkline.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons