Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läkarglest i mammografin – stress och väntan

Svenska mammografiavdelningar lider av svår läkarbrist, visar en ny undersökning gjord av svenska Bröstcancerförbundet.
Vård • Publicerad 1 oktober 2020
Det råder brist på bröstradiologer i stor del av landet – något som kan påverka bröstcancerscreening som denna. Arkivbild.
Det råder brist på bröstradiologer i stor del av landet – något som kan påverka bröstcancerscreening som denna. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Enligt Bröstcancerförbundets årliga undersökning av läget på landets mammografienheter så upplever 86 procent av enheterna en brist på bröstradiologer, den typen av röntgenläkare som specialiserar sig på just bröst.

– På vissa håll i landet är man knappt en bröstradiolog där man borde vara fyra stycken. Det är en allvarlig brist på just den typen av röntgenläkare i stora delar av landet, säger Joakim Ramos, radiolog på Västerås mammografienhet och ordförande för nationella arbetsgruppen för mammografi.

Jobba övertid

Annons

– En sådan personalbrist leder till stress hos personalen då man bryr sig om patienterna och inte vill att de ska behöva vänta för länge, men samtidigt kan man ju inte trolla, fortsätter han.

Enligt Bröstcancerförbundets undersökning uppger 64 procent av mammografienheterna att de behövt använda sig av hyrläkare för att komma runt problemet med underbemanning.

Hela 82 procent av enheterna uppger att deras personal som en följd har behövt jobba övertid under det senaste året.

En flaskhals

Problemet kan komma att bli ännu värre i framtiden då läkarbristen gör det svårt att utbilda nya läkare inom specialiseringen, berättar Joakim Ramos.

– När man är så pass få blir det svårt att utbilda nya bröstradiologer. Några sjukhus tvingas skicka även sina ST-läkare till andra delar av landet.

Ett annat problem är att ny teknik blir svårare att ta till sig för den pressade personalen.

– Bristen leder till att det blir svårt att ta till sig ny teknik då det inte hinns med, det tycker jag är synd med tanke på hur långt vi kommit vad gäller teknikutvecklingen i dag, säger Joakim Ramos.

Fakta: Bröstcancer i siffror

Varje timme får en kvinna i Sverige beskedet bröstcancer.

Nära 8 000 kvinnor och 60 män insjuknar årligen i bröstcancer.

Cirka 80 procent överlever sjukdomen.

Bröstcancer är den näst vanligaste dödsorsaken bland kvinnor under 65 år i Sverige.

Två av tre tumörer upptäcks vid mammografiscreening.

Källa: Bröstcancerförbundet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons