Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Drottning Elizabeth är död – Charles III är kung

Storbritanniens drottning Elizabeth II har avlidit, 96 år gammal, efter 70 år på tronen.
Prins Charles är nu kung Charles III.
Storbritannien • Publicerad 8 september 2022
Drottning Elizabeth i april i år.
Drottning Elizabeth i april i år.Foto: Dominic Lipinski/AP/TT
Prins Charles är Storbritanniens nye kung. Arkivbild.
Prins Charles är Storbritanniens nye kung. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Liz Truss vid Downing Street.
Storbritanniens premiärminister Liz Truss vid Downing Street.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Så länge har de brittiska monarkerna regerat.
Så länge har de brittiska monarkerna regerat.Foto: Anders Humlebo

"Drottningen avled stillsamt på Balmoral under eftermiddagen", meddelade det brittiska hovet Buckingham Palace efter timmar av utdragen väntan på besked från slottet i Skottlands högland.

"Det är ett ögonblick av största sorg", sade kung Charles som formellt kommer att bli kallad Charles III, rapporterar BBC.

Annons

– Hon gav den stabilitet och styrka som vi har behövt, sade Storbritanniens premiärminister Liz Truss från Downing Street.

– Hon var en klippa som det moderna Storbritannien byggts på.

Truss utsågs formellt till premiärminister av drottning Elizabeth i tisdags.

– Jag blev hennes 15:e premiärminister, sade en samlad Truss, klädd i svart.

Buckingham Palace meddelade de kommande formaliteterna på sin hemsida:

"Den tillträdande kungen och drottningen kommer att stanna på Balmoral i kväll och kommer att återvända till London i morgon".

Storbritannien, och stora delar av världen, hade då redan förberett sig på ett sorgebesked sedan hennes läkare i ett uttalande vid lunchtid varslat om drottningens försämrade hälsotillstånd.

Barn och barnbarn

Samtliga flaggor på Buckingham Palace halades till halv stång direkt efter beskedet, Hundratals människor, snart tusentals, samlades utanför slottet i Green Park i London.

Det officiella dödsbudet lämnades klockan 19.30 svensk tid på torsdagen, sedan hennes barn och barnbarn färdats till det skotska höglandet och det slott som drottningen såg som sin verkliga hemvist.

Premiärminister Liz Truss uppges ha fått veta att drottningen avlidit klockan 17.30 svensk tid, rapporterar brittiska Sky med hänvisning till hennes talesperson.

Avbrutna sändningar

Annons

Nyhetssändningar i Storbritannien avbröt alla program för svarta rutor och sorgemusik. I public servicebolaget BBC:s sändningar hade samtliga journalister klätt om till svarta sorgekläder.

Kondoleanser kom omedelbart från många av världens huvudstäder, från stats- och regeringschefer som stått henne nära. Flera av dem som ingår i brittiska samväldet har också haft henne som statschef.

– Trots storheten i hennes ställning som drottning, lät hon det aldrig stiga henne åt huvudet. Hon såg till att vinna respekt och förståelse, något som hon behöll livet ut, sade BBC:s tv-ankare i en första, noggrant formulerad kommentar.

– Nu har vi en ny kung, fortsatte han.

Drottning Elizabeth väntas ligga på lit de parade i ett dygn i S:t Giles-katedralen i Edinburgh innan hon förs till London, rapporterar Sky.

I London kommer drottningen att ligga på lit de parade i Westminster Hall, enligt The Guardian, innan statsbegravningen sedan hålls i Westminster Abbey och drottningen så förs till sin sista vila vid Windsor Castle.

Säkerhetsstaket har tagits bort från ägorna vid Balmoral, så att sörjande kan lägga blommor och meddelanden invid slottet.

Ställde in

Drottning Elizabeth ställde in ett åtagande under onsdagen sedan läkare rekommenderat vila. I tisdags fullgjorde hon däremot sin konstitutionella roll i samband med att hon formellt bad Liz Truss bilda regering och därmed bli premiärminister i Storbritannien.

Elizabeth Alexandra Mary föddes den 21 april 1926 och var första barnet för modern Elizabeth och fadern Albert, som senare blev kung Georg VI av Storbritannien.

Hon var på resa i Kenya när hon den 6 februari 1952 fick beskedet att hon blivit drottning, sedan kungen avlidit under natten. Den officiella kröningen ägde rum först i juni 1953.

Annons

Drottningen och hennes make prins Philip fick fyra barn: prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Fakta: Kung Charles III:s officiella uttalande

Min älskade mors, hennes majestät drottningens, död är en stund av största sorg för mig och för alla medlemmar av min familj.

Vi sörjer djupt bortgången av en avhållen regent och en mycket älskad moder. Jag vet att förlusten kommer att kännas i hela landet, i omgivningen, i samväldet och hos otaliga människor runt om i världen.

Under denna sorgeperiod och tid av förändring som nu följer kommer min familj och jag att finna tröst och stärkas av den respekt och djupa tillgivenhet som drottningen åtnjöt.

Buckingham Palace, torsdag den 8 september 2022

Fakta: Kung Charles III:s officiella uttalande

Drottning Elizabeth II hade fyra barn, åtta barnbarn och tolv barnbarnsbarn.

Charles II, drottningens äldsta son. Gift med Camilla, tidigare hertiginna av Cornvall. Hon väntas få titeln queen consort (kungens gemål).

Prinsessan Anne (princess royal) är drottningens andra barn och enda dotter. Hon är gift med viceamiral Timothy Laurence. Prinsessan har två barn från sitt första äktenskap.

Prins Andrew (hertig av York) är drottningens tredje barn. Han avsade sig alla uppdrag som ”arbetande kunglighet” 2019 efter en kontroversiell tv-intervju i programmet Newsnight. Andrew har två barn med sin tidigare fru.

Prins Edward (earl av Wessex) är hennes yngste son. Gift med Sophie, två barn i äktenskapet.

Kung Charles har två barn.

Tronarvingen prins William (hertig av Cambridge) är Charles äldste son i äktenskapet med första frun Diana (prinsessa av Wales). Prins William är gift med Catherine. Paret har tre barn: prins George, prinsessa Charlotte och prins Louis.

Charles yngste son prins Harry (hertig av Sussex) och dennes fru Meghan lever i USA. Paret har två barn.

Källor: NE och BBC

Fakta: Kung Charles III:s officiella uttalande

Drottning Elizabeth II kröntes till drottning den 2 juni 1953, då Winston Churchill var premiärminister i Storbritannien. Sedan följde:

Anthony Eden (1955–1957)

Harold Macmillan (1957–1963)

Alec Douglas-Home (1963–1964)

Harold Wilson (1964–1970)

Edward Heath (1970–1974)

Harold Wilson (1974–1976)

James Callaghan (1976–1979)

Baronessa Margaret Thatcher (1979–1990)

John Major (1990–1997)

Tony Blair (1997–2007)

Gordon Brown (2007–2010)

David Cameron (2010–2016)

Theresa May (2016–2019)

Boris Johnson (2019–2022)

Liz Truss (2022–)

Källa: gov.uk

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons