Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läkare missade hjärtsvikt – patient dog

Medicin och hälsa • Publicerad 12 februari 2022
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar två läkare som missade att en patient hade hjärtsvikt. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar två läkare som missade att en patient hade hjärtsvikt. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En patient som sökte vård för trötthet, svullnad i benen och andfåddhet ordinerades B12-vitamin av en läkare på en vårdcentral i Värmland. I själva verket led patienten av hjärtsvikt och avled efter 17 dagar. Nu kritiseras de två inblandade läkarna av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Det var i november som personen besökte vårdcentralen. Blodprover beställdes av läkare och hjärtsviktsprovet visade ett värde över normalnivå. Men läkaren konstaterade i sitt brev till patienten bara brist på B12 och ordinerade vitamintabletter.

Annons

17 dagar senare fördes personen till sjukhus med ambulans och avled senare på grund av hjärtsvikt.

Ivo kritiserar två läkare som varit inblandade i hanteringen av patientens provsvar. Dels läkaren som beställde provet men inte reagerade på alla resultat. Dels läkaren som signerat svaret från hjärtsvikts-provet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons