Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lägre oljepriser drar ned norsk BNP

Ekonomi • Publicerad 13 december 2022
Lägre priser på olja och gas drog ned norsk BNP i oktober. Fastlandsekonomins tillväxt backade samtidigt till noll. Arkivbild.
Lägre priser på olja och gas drog ned norsk BNP i oktober. Fastlandsekonomins tillväxt backade samtidigt till noll. Arkivbild.Foto: Hakon Mosvold Larsen/AP/TT

Norges bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 1 procent i oktober efter tillväxten på 0,7 procent i september, enligt en BNP- indikator från den norska statistikbyrån SSB.

Lägre priser på olja och gas tyngde, vilket drog ned överskottet i norsk handelsbalans.

Annons

Tillväxten för fastlandsekonomin hamnade samtidigt på noll i oktober, med fisket och varuhandeln som bromsklossar och industri och tjänstesektorn som draglok.

"Totalt blev det en oförändrad utveckling i oktober", konstaterar Pål Sletten, sektionschef för nationalräkenskaperna på SSB, i en kommentar.

De norska hushållens konsumtion ökade med 1,6 procent i oktober jämfört med september. Men exporten föll med 5 procent mätt i fasta priser, medan importen ökade med 1,5 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons