Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lagförslaget: Klassa abort som dråp

Ett nytt lagförslag som kan göra en kvinna ansvarig för mord eller dråp efter en abort har lagts fram av republikaner i delstaten Louisiana. Lagen går ett steg längre än tidigare skärpta abortlagar som stiftats i flera delstater.
USA • Publicerad 6 maj 2022
Demonstranter samlades utanför högsta domstolen i Washington DC efter att ett utkast läckt som pekar mot att HD kommer att riva upp rätten till abort.
Demonstranter samlades utanför högsta domstolen i Washington DC efter att ett utkast läckt som pekar mot att HD kommer att riva upp rätten till abort.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Lagförslaget är hårdare än abortskärpningar i andra delstater som Texas och Mississippi där abortlagen riktar sig mot personer som hjälper en kvinna att utföra en abort men där kvinnan i fråga inte kan straffas. Förslaget som nu lagts fram i Louisiana gör det möjligt att även dra kvinnan som gjort abort inför rätta.

Experter bedömer att lagen också skulle kunna begränsa provrörsbefruktning och akuta p-piller eftersom den skulle garantera rättigheter enligt grundlagen till en person "från befruktningstillfället", rapporterar The Washington Post.

"Kan inte vänta"

Annons

Förslaget lades fram i onsdags, bara dagar efter att ett utkast läckt från Högsta domstolen som pekar mot att HD kommer att riva upp rätten till abort. Chefsdomare John Roberts har bekräftat att läckan är äkta, men påpekar att utkastet inte är det slutgiltiga beslutet.

– Vi kan inte vänta på Högsta domstolen, säger republikanen Danny McCormick, som ligger bakom lagförslaget i Louisiana.

– Vi har väntat 50 år för att komma hit, säger han vidare och syftar på den tidigare HD-domen "Roe mot Wade" som garanterar rätten till abort i USA och som gällt sedan 1973.

Det nya förslaget röstades genom ett utskott med sju röster mot två. Om det går genom det republikanskledda representanthuset och senaten i delstaten går det vidare till den demokratiske guvernören John Bel Edwards som tidigare gett sitt stöd till lagförslag om att begränsa aborträtten.

Biden: Ett hot

Det läckta utkastet från Högsta domstolen har lett till omfattande demonstrationer i USA, både för och emot aborträtten.

President Joe Biden har sagt att det "hotar grundläggande rättigheter" medan delstaten Oklahoma dagen efter läckan drev igenom en av de hårdaste abortlagarna i landet och förbjuder abort från vecka sex, då många kvinnor inte vet om att de är gravida.

Fakta: Abortlagar i delstater i urval

Flera delstater i USA har nyligen skärpt eller vill skärpa abortlagen.

Abort efter 15:e gravidveckan är förbjudet i Mississippi. Lagen ska tas upp av Högsta domstolen i juni, som låtit den gälla till dess. Får den grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än den tidigare HD-domen "Roe mot Wade" från 1973 – vilket redan gjorts på flera håll.

I Oklahoma förbjuds i princip alla aborter, om de inte görs för att rädda en kvinnas liv, enligt en ny lag. Den som bryter mot lagen riskerar fängelse i upp till tio år och höga böter. Kvinnan som gör aborten kan inte fällas.

I Texas är abort förbjudet från sjätte veckan. Privatpersoner kan stämma någon som på något sätt hjälpt en kvinna att utföra en abort.

Även Alabama, Idaho och Arizona har nyligen skärpt sina abortlagar.

Aborträtten har på olika sätt stärkts i Oregon, Colorado, Vermont, Maryland och Washington den senaste tiden.

Källor: NPR, AP och The New York Times

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons