Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läget i Mellanöstern "svårt test" för Biden

USA:s sändebud Hady Amr har anlänt till Tel Aviv som ett led i medlingsförsöken, för att försöka få till stånd ett "hållbart lugn". Men det är oklart vilken skillnad han kan göra, enligt en svensk Mellanösternexpert.
Mellanöstern • Publicerad 15 maj 2021
Ett israeliskt anfall mot en byggnad i staden Gaza på fredagen.
Ett israeliskt anfall mot en byggnad i staden Gaza på fredagen.Foto: Foto: Hatim Mussa/AP/TT

Hady Amr, som är amerikansk biträdande utrikesminister för israeliska och palestinska angelägenheter, har utsetts för uppdraget av utrikesminister Antony Blinken. Han har tidigare i år lett de första kontakterna mellan president Bidens administration och den palestinska myndigheten.

En av båda sidor respekterad och skicklig diplomat, men oprövad och med relativt låg svansföring, enligt Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Annons

– Det förefaller som om internationell diplomati har mindre att erbjuda än tidigare, både i termer av långsiktiga lösningar men även eldupphör och liknande. Biden-administrationen har ju också valt att nedprioritera den här konflikten, säger han och påpekar att situationen i Mellanöstern är ett svårt test för Biden som presidenten kan få betala ett pris för.

"Lära Hamas en läxa"

Samtidigt som USA ligger lågt är EU och europeiska länder i en svag position och saknar en stark röst, konstaterar Anders Persson. Möjligen kan det förlänga konflikten.

– Å andra sidan är parterna kapabla att förhandla med varandra själva. Man kan tänka sig att de kommer överens, kanske via medlare som Egypten och Qatar.

– En förutsättning för att medling ska lyckas är också att parterna vill det. Hamas har signalerat att man vill det, men Israel förefaller ännu inte vara där. Man förefaller vilja lära Hamas en läxa för att komma i ett bättre förhandlingsläge, säger Anders Persson.

Det faktum att det förekommer oroligheter på flera fronter kan dock göra att det blir lättare att nå en vapenvila i Gaza, så att Israel kan koncentrera sig på problemen inne i landet, tror han.

Familj dödad

Israeliska stridsplan har under natten fortsatt att genomföra attacker mot mål i centrala Gazaremsan, meddelar armén. Bland annat har en "operationscentral" tillhörande Hamas i närheten av staden Gaza träffats, enligt militären.

En familj på tio personer, två kvinnor och åtta barn, dödades tidigt på lördagsmorgonen i ett av luftangreppen på västra Gazaremsan, uppger palestinska sjukvårdskällor. Familjen bodde i en byggnad i flyktinglägret al-Shati som kollapsade, enligt källorna.

Syftet med bombningarna är enligt armén att komma åt de underjordiska tunnlar som Hamas har i området.

Fortsatt raketbeskjutning

Samtidigt fortsatte raketbeskjutningen från Gaza och larmen ljöd tidigt på morgonen i södra Israel.

Totalt räknas nu antalet döda till 126 på den palestinska sidan, av dem 31 barn. 950 människor i Gaza har skadats i konflikten i veckan. Över 2 000 raketer har skjutits mot Israel, vilket krävt nio liv och skadat över 560 människor.

Israels bombningar började i måndags som svar på raketbeskjutning från Gaza.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons