Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lagarde: Troligt att räntan höjs ännu mer

Det blev en räntehöjning i linje med förväntningarna från Europeiska centralbanken (ECB) på torsdagen. Men tonläget är hökaktigt när ECB-chefen Christine Lagarde skissar på framtiden.
Det kan bli både en och två höjningar till, enligt bedömare, vilket ökar pressen på Riksbanken att också höja.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2023
Räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde. Arkivbild
Räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde. ArkivbildFoto: Michael Probst AP/TT

Ovanligt stora löneökningar i eurozonen har ökat risken för att den höga inflationen biter sig fast längre än väntat, enligt ECB-chefen Christine Lagarde. Hon varnar samtidigt för att olika stödpaket till hushåll och företag från regeringar runt om Europa i energikrisens spår kan försvåra ECB:s jobb.

– Det är väldigt troligt att vi kommer att fortsätta höja räntan i juli, säger hon på en presskonferens.

Tänker inte ta paus

Annons

Hennes ekonomer höjer inflationsprognosen. Lagarde konstaterar att hon inte är nöjd med hur detta ser ut att utveckla sig.

Hon bekräftar även bilden av att både arbetsmarknaden och tjänstesektorn i euroländerna ser stark ut. Det underliggande trycket uppåt på priserna beskrivs också som starkt.

– Vi har inte börjat tänka på att ta någon paus, som ni förstår, säger Lagarde.

Analytiker på storbanken Nordeas tror att den räntehöjning ECB-chefen så tydligt flaggar för i juli blir den sista i denna höjningsrunda.

"Men riskerna lutar tydligt mot att det kan bli mer åtstramningar efter sommaren", tillägger de i en analys.

Ökar press på Riksbanken

De är inte ensamma i sin bedömning. I prissättningen på marknaden ligger sannolikheten för ytterligare två räntehöjningar från ECB i år på 60 procent.

Detta ökar pressen på Riksbanken att också höja styrräntan mer än vad som ligger i prognoserna just nu. Blir räntegapet till euroländerna större kan det nämligen slå mot kronan, vilket kan förlänga och fördjupa det svenska inflationsproblemet.

I samband med räntebeskedet höjer ECB:s ekonomer inflationsprognoserna för 2023-2025. För i år räknar de med 5,4 procent i inflation, upp från 5,3 procent. För 2024 ligger prognosen på 3 procent, upp från 2,9 procent. Och för 2025 höjs prognosen till 2,2 procent, från 2,1 procent.

Lagarde: Mycket osäkra prognoser

ECB:s tillväxtprognos sänks till 0,9 procent i år, ned från 1 procent. För 2024 sänks tillväxtprognosen till 1,5 procent, från 1,6 procent. För 2025 ligger prognosen kvar på 1,6 procent i tillväxt.

ECB-chefen Lagarde varnar dock på presskonferensen efter beskedet för att såväl inflations- som BNP-prognoserna är mycket osäkra.

Annons

Börsen backar 0,8 procent efter ECB:s räntebesked, då högre räntor enligt skolboken slår mot efterfrågan på riskfyllda tillgångar som aktier. Börsen låg inför beskedet på en nedgång, men då bara på 0,5 procent.

Kronan tappade omedelbart efter beskedet några ören mot euron, medan marknadsräntorna fick en liten knuff uppåt. Men både kronan och räntorna repade sig snabbt.

Fakta: Rader av hökaktiga räntebesked

ECB höjer sina styrräntor med med 25 punkter (0,25 procentenheter). Det innebär att refinansieringsräntan lyfter till 4 procent, medan marginalräntan höjs till 4,25 procent och räntan på bankinsättningar i ECB – den viktigaste styrräntan – höjs till 3,50 procent. Detta är den högsta räntenivån sedan 2001.

ECB bekräftar även att man kommer avsluta sina obligationsköp för att täcka upp för förfall av obligationer i juli och flaggar för att det blir minst en räntehöjning till, i juli.

Räntebeskedet kommer sedan USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i onsdags kväll tog en paus i räntehöjningarna, men flaggade för att det kan behövas två räntehöjningar till under 2023 för att få bukt på inflationen i USA.

Centralbankerna i Australien och Kanada har nyligen också lämnat oväntat hökaktiga räntebesked.

Räntebeskedet från ECB kommer inför Riksbankens räntebesked planerat till den 29 juni, där marknaden räknar med en höjning av styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent. Många bedömare räknar med att även Riksbanken går vidare med minst en höjning till efter det i september.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons