GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kvinnor stöttade av talibanerna kräver pengar

En grupp kvinnor demonstrerar i Afghanistans huvudstad Kabul med krav på att ekonomiska tillgångar som frysts utomlands ska återbetalas. Protesten var godkänd av den styrande talibanrörelsen.
Afghanistan • Publicerad 26 januari 2022
En humanitär kris i Afghanistan fördjupas sedan många länder har frusit bistånd och stöd efter talibanernas maktövertagande. Valutakris och svartväxling är en av konsekvenserna. Arkivbild
En humanitär kris i Afghanistan fördjupas sedan många länder har frusit bistånd och stöd efter talibanernas maktövertagande. Valutakris och svartväxling är en av konsekvenserna. ArkivbildFoto: Mstyslav Chernov/AP/TT

Ett stort antal regeringar beslutade att frysa bistånd och stöd till Afghanistan sedan talibanerna i en militär offensiv tog makten i landet i augusti. Den humanitära krisen har sedan dess försämrats kraftigt.

Kvinnorna som protesterade i huvudstaden på onsdagen bar även plakat med texter som "Vi afghanska kvinnor stödjer Islamiska emiratet" med hänvisning till det namn som talibanerna gett Afghanistan, samt en uppmaning till USA att återgälda de omkring 9,5 miljarder dollar – omkring 88 miljarder kronor - tillgångar som Washington har låst efter maktövertagandet.

Utländskt stöd och bistånd stod för ungefär 80 procent av Afghanistans statsbudget innan den av flera länder terrorstämplade talibanrörelsen tog makten.

I förra veckan förekom kvinnoprotester mot talibanstyret. Flera av kvinnorna har sedan dess försvunnit från sina hem, skriver nyhetsbyrån AFP. Talibanerna förnekar att de fört bort kvinnorna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.