GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinnor offrar oftare en njure för mannen

Inte ens när det handlar om donerade organ tycks det råda jämställdhet mellan könen. För männen vill mycket hellre få än ge, visar det sig.
Hälsa • Publicerad 8 mars 2018 • Uppdaterad 8 mars 2018
Foto: Laurie Skrivan

I dag, den 8 mars, firas den internationella kvinnodagen världen över. I år är det också de njursjukas dag såtillvida att World Kidney Day uppmärksammas för att belysa situationen för de miljontals människor världen över som lever med någon form av njursjukdom.

I ett försök att slå två flugor i en smäll och uppmärksamma de båda sätter nu de organisationer som arrangerar den internationella njurdagen – International Society of Nephrology (INS) och International Federation of Kidney Foundations – ljuset på kvinnors altruism vid njursjukdom.

För det visar nämligen att kvinnor, i mycket högre utsträckning än män, är beredda att donera en njure för att rädda sin partner. Enligt studien fullföljde 36 procent av de kvinnor som ansågs kliniskt lämpliga donationen, medan bara 6,5 procent av de äkta männen gjorde detsamma.

"Det är svårt att veta exakt varför fler kvinnor än män donerar sin njure till sin partner, men studier visar att kvinnor i högre grad än män är motiverade av skäl som altruism och av en vilja att se sin familj att leva vidare", säger Adeera Levin, professor i medicin vid University of British Colombia i Kanada och tidigare ordförande för INS.

Den aktuella studien publicerades 2016 och bygger på europeiska data från 2014 (Eurotransplant).

Till männens försvar kan anföras att något fler levande män (53 procent) än kvinnor donerade en bit av sin lever detta år. En förklaring till detta kan dock vara att kvinnor mycket oftare anses som olämpliga som donatorer, eftersom den donerade leverbiten oftast blir för liten för att transplantationen ska gå att genomföra.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.